Mevsimlik tarım işçisinin günlük ücreti 52 TL

0
857

Tarımsal işletmelerde 2015 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artarak 52 TL, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 19,3 artarak bin 532 TL oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Yapısı istatistiklerini yayınladı. Kurumun, verinin ait olduğu üretim yılında ve tarım işlerinin en yoğun olduğu dönemde, tarımsal amaçlı en az beş mevsimlik işçi ya da en az bir sürekli işçi çalıştıran tarımsal işletmelerden derlediği bilgilere göre, 2015 yılında mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 8,9 artarak 52 TL oldu. Sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 19,3 artarak bin 532 TL oldu.

Mevsimlik kadın işçilerin günlük ücretleri yüzde 13,3 artış göstererek 46 TL olurken, erkek işçi ücretleri yüzde 9,6 artış göstererek 59 TL oldu.

Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret, kadın işçiler için yüzde 19,2 oranında artarak bin 332 TL ve erkek işçiler için ise yüzde 19,8 artarak bin 563 TL olarak gerçekleşti.

Seçilmiş faaliyet türlerine göre mevsimlik işçilere ödenen günlük ücretlere bakıldığında, en fazla mevsimlik işçi çalıştırılan faaliyetlerden, çapalama hizmetleri için kadın işçilere 43 TL, erkek işçilere 50 TL, hasat hizmetleri için kadın işçilere 48 TL ve erkek işçilere ise 55 TL olarak gerçekleştiği görüldü.

tarim_ucret

Mevsimlik kadın işçilerde en yüksek günlük ücret Ordu ilinde gerçekleşti

Tarımsal işletmelerde mevsimlik tarım işçilerine yapılan en yüksek günlük ücret ödemesi kadın işçiler için 63 TL ile Ordu, erkek işçiler için ise 83 TL ile Konya ilinde gerçekleşti. En düşük ücret ise, kadın işçiler için 31 TL, erkek işçiler için 40 TL ile Hatay ilinde oldu.

Sürekli erkek işçilerde en düşük aylık ücret Gaziantep ilinde gerçekleşti

Tarımsal işletmelerde sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücretlere bakıldığında, kadın işçilere bin 500 TL ile Denizli’nin ve erkek işçilere 2 bin 3 TL ile Ankara’nın en yüksek ödemenin yapıldığı iller olduğu görüldü. En düşük ücretler ise, kadın işçiler için bin 017 TL ile Mersin, erkek işçiler için ise bin 175 TL ile Gaziantep ilinde gerçekleşti.

TÜİK, 2015 yılı Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Araştırması’nı, 28 ilde 3 bin 781 tarımsal işletmede yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz