Kuşkonmaz tarımı, ihracat potansiyeli barındırıyor

0
969
Kuşkonmaz tarımı, ihracat potansiyeli barındırıyor

Türkiye’nin kuşkonmaz üretiminde avantajlı olduğunu söyleyen Nomad Tarım Kurucusu ve Ortağı Arman Badur, kuşkonmaz tarımının, oldukça büyük bir ihracat potansiyeli barındırdığına dikkat çekiyor.

A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından oldukça zengin, folik asit, fosfor ve potasyum kaynağı. Güçlü bir idrar söktürücü ve kum dökücü. Gözlere iyi geliyor, kalbi güçlendiriyor, kanı temizliyor, sindirimi kolaylaştırıyor ve eski çağlardan beri afrodizyak olarak biliniyor… Avrupa’da ‘kralların yemeği’ denen ve Türkiye’de 10 yıl öncesine kadar sadece lüks birkaç restoranda bulunabilen kuşkonmaz, artık pazarda bile satılan bir tarım ürününe dönüştü.

Kuşkonmaz tarımının tek bir türü olmadığını söyleyen Arman Badur, Türkiye’nin kuşkonmaz üretimindeki avantajlarını şöyle sıralıyor:

“Kuşkonmaz Batı Avrupa’da, tropikal bölgelerde, çölde ve Türkiye gibi ılıman iklimin olduğu coğrafyalarda farklı tekniklerle yetiştiriliyor. Türkiye’de, birkaç bölgedeki farklı yetiştirme tekniğini birleştirip ürünün mevsimini uzun tutabiliyoruz. Özellikle Avrupa’da, İspanya ile Güney İtalya dışında, nisana kadar ürün bulmak mümkün değil. Türkiye’de ise bu dönemlerde ciddi bir hacim ve ihraç potansiyeli var. Avrupa’daki fiyatlar da buna müsaade ediyor, ürün rantabl hale geliyor. Nisandan sonra ise iç pazarda tatmin edici düzeyde satış mümkün.”

Nomad Tarım Kurucusu ve Ortağı Arman Badur

Kuşkonmaz tarımı, oldukça büyük bir ihracat potansiyeli barındırıyor. Örneğin Yunanistan yılda 40 bin ton kuşkonmaz üretiyor ve tamamını Almanya’ya satıyor. Yunanistan ile aynı iklimsel ve lojistik konumda olduğumuzu hatırlatan Badur, “İşçilik olarak Yunanistan’dan avantajlıyız. Yunanistan’la Avrupa pazarında rahatlıkla rekabet edebiliriz. Ayrıca şimdi çeşitli Arap ülkelerinden de talepler geliyor. Oraya da taze ürünle ulaşmak konusunda avantajlıyız” diye konuşuyor.

Nomad Tarım, ilk ihracatını 2016’da Hollanda’ya yaptı. Geçen yıl 4 ton olan ihracatı bu yıl 20 tona çıkarmak hedefleniyor. Şirketin planları arasında Kuzey Avrupa ve Katar’a, ardından da tüm Avrupa, Rusya, ve BAE’ye ürün göndermek var. Bu doğrultuda üretim de artırılacak. Arman Badur, “2020 yılında 50 hektarlık üretimimizi 100 hektara çıkarmış olmayı ve en az 20 bağımsız üretici ile çalışmayı hedefliyoruz” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz