Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan çay ve fındık ürünleri hariç açıkta veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilere 2016 üretim yılında 100 TL/da küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, çay ve fındık dışında bitkisel üretim yapan küçük aile işletmelerini destekleyecek. Konuya ilişkin “Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesine Dair Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
16 Aralık 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe giren tebliğe göre, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı ve işletme büyüklüğü toplam 5 dekar veya altında olan çay ve fındık ürünleri hariç açıkta veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan kamu kurum ve kuruluşları dışındaki gerçek ve tüzel kişilere 2016 üretim yılında 100 TL/da küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılacak.
2016 üretim yılında desteklemeye esas ürünlerin toplam üretim alanı; açıkta üretim için 1 dekarın, örtüaltı ünitelerinde üretim için 500 m2’nin altında olan küçük aile işletmelerine ise destekleme ödemesi yapılmayacak.
Başvuru için son tarih 31 Ekim
2016 yılı küçük aile işletmesi desteği başvuruları 31 Ekim 2016 tarihine kadar devam edecek. Küçük aile işletmesi desteği ödemesinden faydalanmak isteyen üreticilerin müracaat yılında ÇKS’ye kayıt yaptırmaları veya kayıtlarını güncellemeleri gerekiyor. Bunun yanı sıra örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ve ıtri-tıbbi-aromatik bitki yetiştiriciliği yapan üreticilerin, başvuru dilekçesine ilave olarak ÖKS belgesi ibraz etmeleri de zorunlu kılındı.
Desteklemeden faydalanamayacaklar
Aşağıda yer alan üreticiler ve araziler desteklemeden faydalandırılmayacak:
- Müracaat yılında ÇKS’ye kayıtlı olmayan üreticiler.
- Örtüaltı ünitelerinde üretim yapan üreticilerden ÖKS’ye kayıtlı olmayanlar.
- Destekleme kapsamındaki ürünleri ara ziraatı olarak üretenler.
- Yetiştirme tekniklerine ve normlarına uygun üretim yapmayanlar.
- Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar ve/veya belge ibraz edenler.
- ÇKS’de kayıtlı olduğu başvuru merkezi dışında başka yerden desteklemeye müracaat edenler.
- Bu Tebliğde istenilen belgelerle birlikte süresi içinde başvuru yapmayanlar.
- 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 23 üncü maddesine istinaden ÇKS’de destekleme dışı bırakılanlar.
- ğ) Askı süresince taraflardan birinin destekleme ödemesine ilişkin itirazının yazılı olarak ilgili birime iletildiği tapuda tescili bulunmayan mülkiyeti ihtilaflı olan araziler.
- Kamu kurum ve kuruluşları ile ortaklıkları.
Başvuru dilekçesini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz: