Koruyucu Tarım Konferansı, Konya’da başladı

0
413

FAO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen ve Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Koruyucu Tarım Konferansı, Konya’da başladı. Konferansta, Konya Kapalı Havzası’nda sürdürülebilir bir çevre yaklaşımı olan Koruyucu Tarım yöntemiyle tarımsal üretim konusu ele alınıyor.

18 ülkeden katılımın olduğu konferansta Koruyucu Tarım’ın daha hızlı yaygınlaştırılmasını sağlayacak ekonomik, sosyal, politik ve kurumsal faktörleri de dikkate alan bir strateji oluşturulması amaçlanıyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından da desteklenen Koruyucu Tarım’ın üç ana ilkesi bulunuyor: toprağa minimum müdahale, ürün çeşitliliği ve toprağı malç veya bitki örtüsü ile kaplamak. Bu ilkelerin uygulanması toprağın verimliliğini ve Konya Kapalı Havzası gibi kurak alanlarda önem teşkil eden toprağın su tutma kapasitesini arttırıyor. Koruyucu Tarım bir yandan doğal kaynakları korurken bir yandan da tarımsal üretimi, gelir artışını ve gıda güvenliğini yükseltiyor.

FAO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen ve Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen konferans Batı ve Orta Asya ile Kuzey Afrika’dan 18 ülkenin bilim insanlarını, uzman ve çiftçilerini bir araya getiriyor. Katılımcılar Türkiye’deki Koruyucu Tarım potansiyeli ile ilgili yapılan taslak çalışma belgesi ve kendi ülkelerinde Koruyucu Tarım’ın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının önündeki engel ve fırsatları değerlendirecekler.

FAO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortaklaşa ev sahipliğini yaptığı konferans “Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum için Tarım Uygulamaları Projesi” kapsamında düzenleniyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje FAO tarafından uygulanıyor.

Konferans bugün Türkiye’de Koruyucu Tarım’ın mevcut durumu ve Azerbaycan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Fas, Tacikistan, Tunus, İspanya, Suriye ve diğer ülkelerdeki Koruyucu Tarım alanındaki gelişmeler üzerine yapılan sunumlarla başladı.

Konferansın ikinci gününde farklı ülkelerde ve iklim koşullarında Koruyucu Tarımı teşvik eden ve uygulayan bilim insanı, uzman ve çiftçilerin tecrübe paylaşımları yer alacak. Ayrıca Koruyucu Tarım’ın kuraklıkla mücadelede nasıl yardımcı olabileceği tartışılacak.

Üçüncü gün katılımcılar Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve FAO tarafından proje kapsamında oluşturulan pilot bölgeleri ve Koruyucu Tarım uygulayan çiftçilerin sahalarını ziyaret edecek ve fikir alışverişinde bulunacaklar.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü açılış konuşmasında iklim değişikliklerinden en çok tarım sektörünün etkilendiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Bu proje ile iklim dostu tarım uygulamalarının tanıtılması ve benimsetilmesi sağlanacaktır. Proje alanının en düşük yağış ortalamasına sahip Konya bölgesinde seçilmesi anlamlıdır. Çalıştayın konusu olan koruyucu tarım, iklim dostu tarım kapsamında uygulanacak yöntemlerden bir tanesidir. Çok uluslu katılımlı bu tür programların devam etmesinin gerekli ve faydalı olacağına inanıyorum.”

FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji de konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de çiftçiler uzun yıllardır Koruyucu Tarım ilkelerini uyguluyorlar ve diğer ülke çiftçileri ile paylaşmak üzere önemli tecrübe edinmişlerdir. Aynı zamanda Türkiye’deki çiftçiler de diğer ülkelerin Koruyucu Tarım üzerine yaptıkları araştırma ve geliştirme alanındaki tecrübelerinden faydalanmak ve bunların ulusal politika ve stratejilerle nasıl desteklenebileceğini öğrenme şansına sahip olacaklar. Koruyucu Tarım, İklim Dostu Tarım’ın önemli bir öğesidir; tarımsal üretimde sürdürülebilir artış ve iklim değişikliğini azaltmada önemli katkıları vardır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz