Körfez ülkelerinden tarım arazisi kullanım talebi

0
759
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreyn'in başkenti Manama'da "TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu" düzenlendi.

“TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2’nci İş ve Yatırım Forumu”nun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) Genel Sekreteri Al Naqi; “Türkiye’de gerek iklim, gerek arazi elverişlidir. Elverişli tarım arazileri temin edilebilirse, Körfez ülkelerinin bu ihtiyacı giderilmiş olur.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından Bahreyn’in başkenti Manama’da “TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu” düzenlendi. Foruma Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Körfez Ülkeleri Ticaret Odaları Başkanları ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Toplam 700 Türk ve Körfez ülkeleri iş adamının katıldığı forumun oldukça başarılı geçtiğini anlatan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, verimli ikili görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Körfez ülkeleri ile ticarette aşılması gereken iki engel olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bunlardan birinin Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) imzalanması olduğunu, sürecin bir an önce bakanlar nezdinde hızlanmasını istediklerini kaydetti.

İkinci olarak da 57 İslam ülkesi arasındaki ticaretin önündeki engelleri kaldıran, gümrük vergilerini belli oranlarda karşılıklı olarak indiren Tercihli Ticaret Anlaşmasının hayata geçmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkelerinin taviz listelerini vermeleri durumunda bunun yürürlüğe gireceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, “Bu iki önemli hadise neticelenirse, Körfez ve İslam ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin çok üst düzeye çıkacağına inanıyorum.” dedi.

Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında siyasi ilişkilerin üst düzeyde olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Körfez ve Türk şirketleri arasında yatırım ve ticareti geliştirmek üzere ortak platformlar kurulmak istendiğini kaydetti.

“Körfez ülkelerinde kaynak, Türkiye’de tecrübe var”

Petrol ve finans rezervlerinin yüzde 40’ının Körfez ülkelerinde olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Kaynak burada, Körfez’de. Bizde de iş imkanları var. Körfez ülkeleri ekonomik dönüşümü hedefliyor. Petrol ve doğalgaza dayalı ekonomiden sanayi ve ticarette öne çıkan ülkeler kapsamına girmek istiyorlar. Türkiye’nin de bu bölgeyle, kardeşleriyle paylaşacağı çok tecrübesi var” dedi.

Forum kapsamında yapılan iş görüşmelerinde geri dönüşler aldıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda yaklaşık 380 milyon dolarlık ticari görüşme yapıldığını, bunun da görüşmelerin ne kadar verimli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, “İnşallah bu ziyaretin meyvelerini hem Türkiye hem de Körfez ülkeleri olarak göreceğiz.” dedi.

“Türkiye’deki tarım arazileriyle Körfez’in ihtiyacı giderilebilir

Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) Genel Sekreteri Al Naqi de forumun iki ülkenin özel sektör temsilcileri için de olumlu geçtiğini belirterek, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında STA imzalanmasıyla karşılıklı ticaret hacminin artacağını söyledi.

Naqi, her iki taraf için verimli sonuçlar verebilecek alanların başında tarım, gıda, sağlık ve eğitimin geldiğine dikkati çekti.

Türkiye’den tarım arazilerinin tahsisi konusunda bir taleplerinin olup olmadığının sorulması üzerine Naqi, gelecekte insanları ilgilendiren en önemli hususların su, gıda ve tarım olduğunu, Körfez ülkeleri olarak gıda güvenliği konusuna çok önem verdiklerini vurguladı.

Körfez ülkelerinin bu çerçevede çalışmalarını özellikle Sudan üzerinde yoğunlaştırdığını anlatan Naqi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Olaylar başlamadan önce Suriye de göz önünde bulunduruluyordu. Avusturalya’ya kadar uzanıyor bu düşüncelerimiz. Sonra biz kendi kendimize ‘neden Türkiye olmasın’ diye sorduk. Türkiye’de gerek iklim, gerek arazi elverişlidir. Elverişli tarım arazileri temin edilebilirse, Körfez ülkelerinin bu ihtiyacı giderilmiş olur. Tabi bu kamu sektöründe yapılırsa daha iyi olur. Bu alandaki yatırımlar gerçekleştirilse hem Türkiye’nin yatırımlardan yararlanması sağlanacağı gibi hem de Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin gıda ihtiyacı giderilmiş olur. Biz bunu düşünürken toprak satın alınması olarak değil, arazinin kullanılmasını amaçlamaktayız.”

Bunun siyasi karar gerektirdiğine işaret eden Naqi, stratejik olması nedeniyle bu girişimin hükümetler nezdinde olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin sağlık alanında da çok gelişmiş bir ülke olduğuna işaret eden Naqi, “Bunun en güzel örneği olarak; bizdeki saçı dökülmüş erkeklerin tamamı Türkiye’de saç ektiriyorlar.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz