Konya Şeker’den çiftçiye 2.26 milyar TL ödeme

0
423
Recep Konuk: "Biz şunu biliyoruz, daha çok tesis daha çok üretim, daha çok üretim daha çok tarımsal ürün, daha çok tarımsal ürün üreticiye daha çok gelir demektir.”

2018 yılında üreticiden 26 kalem tarımsal ürün alımı gerçekleştiren Konya Şeker, 50 bin üreticiye toplamda 2 milyar 262 milyon 867 bin 465 TL ürün bedeli ödemesi gerçekleştirdi.

Konya Şeker, 2018 yılında doğrudan üreticiden yaklaşık 3 milyon 400 bin ton pancar, 102 bin ton patates, 100 bin ton ayçiçeği, 70 bin ton mısır, 306 milyon 334 bin 266 litre süt, 25 bin ton buğday başta olmak üzere 26 kalem ürün alımı gerçekleştirdi. Şirketten yapılan açıklamada, bu ürünler için kesilen 270 bin 560 çiftçi bordrosu karşılığı, üreticiye doğrudan 2 milyar 262 milyon 867 bin 465 TL tutarında ödeme yapıldığı bildirildi.

Konya Şeker’in amacının daha çok üreterek üreticilerine daha çok ürettirmek olduğunu söyleyen PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Bizim üreticimiz pancar ile birlikte bu bölgede üretilen her ürünün üreticisidir, biz üreticimizin ürettiği her ürünü işleyebilecek tesislere sahip olmalıyız demeseydik Konya Şeker’in bugün üreticiye ödeyebileceği ürün bedeli pancar bedeli ile sınırlı kalacak üstelik de üretici yüzlerce yıldır bu topraklarda ürettiği buğday, arpa gibi geleneksel ürünlerde pazarda büyük alıcı olmadığı için tüccarın veya piyasa belirleyicilerinin verdiği fiyata el mahkûm rıza göstermek zorunda kalacaktı.” dedi.

Recep Konuk, 2018 yılı faaliyetleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk: “Konya’yı üretim ve ticaretin merkez illerinden biri konumuna taşıdık.”

“Ayçiçeği üretimi yine bölgede 50 bin tonlar seviyesinde kalacak, aradaki 250-300 bin ton ayçiçeği ithalatla karşılanacak, yaklaşık 500 milyon liralık ayçiçeği parası bölge üreticisinin cebi yerine Ukrayna, Romanya veya başka ülkelerin çiftçisinin cebine girecek, onların yıllık geliri olacaktı.

Biz 2018 yılında 100 Bin Ton ayçiçeği alımı yaptık. Bu ürün için 226 Milyon 203 Bin 500 TL ödeme yaptık. Bizim alımını yaptığımızdan daha fazlası oluşan pazarda satıldı. Biz büyük alıcı olarak fiyatın düşmesine müsaade etmedik ve çiftçimiz kazandı. Hamyağ Fabrikası ile biz süreci başlattık ve ayçiçeğinde Konya’yı üretim ve ticaretin merkez illerinden biri konumuna taşıdık.

Aynı şey hayvancılık için de söz konusudur. Bugün Konya hayvancılıkta Türkiye’nin bir numarası. Et-Süt Entegre Tesisi, Hamyağ Fabrikası ve diğer tarımsal ürünleri doğrudan alıp işleyen tesislerimizin işlevi üreticimizin açığa üretim yapmamasını sağlamak ve piyasada büyük alıcı olarak fiyatları üretici lehine dengelemek, bu vesileyle de üretimde sürekliliği ve sürdürülebilirliği sağlamaktır.  Biz pancar parası haricinde üreticiye tarımsal ürün bedeli olarak 2018’de 2 Milyar 262 Milyon 867 Bin 465 TL ödeme yaptık. Yani 14 yılda yaptığımız yatırımlar ile pancarın yanına 25 kalem tarımsal ürün ekledik, 1999’daki 50 Milyon 894 Bin 501 TL’lik tarımsal ürün bedeli ödememizi 2 Milyar 262 Milyon 867 Bin 465 TL’ye taşıdık.

Konya Şeker üretici ortaklarına Çumra’daki 2’nci şeker fabrikası ile tarımsal ürünleri doğrudan işleyen diğer 11 tesisi kazandırmasaydı bugün üreticisine sadece Konya Merkez’deki şeker fabrikasının alımını yapacağı 1 Milyon 855 Bin Ton pancarın ürün bedeline karşılık gelen 350 Milyon TL ödeme yapabilecek, bugün ödemesini yaptığı 2 Milyar 262 Milyon 867 Bin 465 TL ile aradaki farkı oluşturan 1 Milyar 912 Milyon TL’lik tarımsal ürün bedelinin önemli bir kısmı ithalat bedeli olarak yurt dışına çıkacak, büyük bir kısmı da bölge çiftçisinin geliri olmayacaktı.

Eğer biz o üretim tesislerini yapmasaydık pancar parasının haricinde diğer ürünler için ödediğimiz bu paranın önemli bir kısmı bölge üreticisinin cebine girmeyecek hatta bölgede üretilen ve bizim alıcısı olduğumuz ürünleri de üretici alın terinin karşılığı olan fiyatlardan satamayacaktı. Bizim başarı ölçütümüz pancar parasının üzerine koyduğumuz ve çiftçimize ödemesini yaptığımız her ilave milyonlar, milyarlardır. Bu miktarı ne kadar çok arttırabilirsek üreticinin geliri de üretimi de o kadar çok artmış demektir.

2018 ekonomik dalgalanmanın olduğu bir yıldı. Kur baskısı, talepte daralma, üretimden çekilen firma haberleri hepimizi endişelendirdi. En çok da tarım sektörünü tedirgin etti. Tarımsal ürünün bir özelliği var olgunlaştımı hasat etmek zorundasınız. Ürün tarlada uygun zamanı beklemez. Tarımsal ürünün ticaretinde yavaşlama bir sene sonraki üretimi olumsuz etkiler.

Bu dönemde alımda nazlananlar oldu mu? Olduğunu duyduk. Üretimini kısanlar oldu mu? Öyle söylentiler çıktı. Biz çiftçinin ürünü tarlada beklemez dedik, 2018’de ürün alımlarımızı üst seviyeye çektik, üreticimize 2 Milyar 262 Milyon 867 Bin 465 TL ödeme yaptık.

Biz şunu biliyoruz, daha çok tesis daha çok üretim, daha çok üretim daha çok tarımsal ürün, daha çok tarımsal ürün üreticiye daha çok gelir demektir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz