Ana Sayfa Tarım Kiraz üreticisinde Çin’e ihracat umudu

Kiraz üreticisinde Çin’e ihracat umudu

0
1132

Türkiye’nin kiraz üretiminin yüzde 10’unun gerçekleştirildiği Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde hasat sezonuna, yüksek rekolte beklentisiyle giren kiraz üreticileri, bu yıl ilk kez Çin’e de ihracat yaparak daha fazla gelir sağlamayı umut ediyor.

Bazı türlerde kiraz hasadının başladığı Sultandağı’nda ihraçlık “napolyon” cinsi kirazın hasat edilmesiyle ihracatta hareketli günlerin yaşanması bekleniyor.

Avrupa’ya gönderilen yüksek kalibre kirazın yanı sıra geçen yıl Çin ile imzalanan protokol kapsamında, bu ülkeye de meyve göndermeye hazırlanan üreticiler, bu sayede düşük kalibre kirazda da ihracat fırsatı doğacağını tahmin ediyor.

Sultandağı Kiraz Kooperatifi ve Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar
Sultandağı Kiraz Kooperatifi ve Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar

Sultandağı Kiraz Kooperatifi ve Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar, kirazın tanıtımını yapmak için 2013 yılında kooperatif başkanı olarak Çin’e gittiğini söyledi. Çin’de 7 şehrin ticaret odası başkanı ve belediye başkanına Türk kirazını anlattıklarını belirten Acar, “Daha sonra Antalya’daki G20 zirvesinde 2 ülke arasında gıda anlaşması imzalandı.” dedi.

Acar, Çin’e ihracat konusunda çok güzel gelişmeler olduğunu ifade ederek, “Bugüne kadar Çin’den en az 5-6 heyetle görüştüm. Hala gelen heyetler var. Firmalar görüşüyor. İnşallah bu yıl firmalar aracılığıyla Çin’e kiraz göndereceğiz.” diye konuştu.

Çinli firmalarla temaslarının çok olumlu geçtiğini dile getiren Acar, şunları kaydetti:

“Sultandağı kirazının Çin’e gitmesi çok önemli çünkü, Çin çok büyük bir pazar. Türkiye’den Avrupa’ya yaptığımız ihracatta en önemli konu, kirazın kalibresi. Avrupalı fiyat kırmak için bizim ürünün oluşumuna göre 26-28 milimetre kalibre belirleyebiliyor. Çin’de bu sıkıntı yok. Şu anda Çin’e sadece ABD ve Şili kiraz ihraç ediyor. Şili’nin kirazını biliyorum, bizim kirazın dörtte biri büyüklüğünde. Ülkeler arası nakliyeyi düşünürseniz, Şili ve ABD bizimle aynı uzaklıkta. Dolayısıyla onlardan gidiyorsa bizden de gider diye düşünüyorum. Özellikle Avrupa’ya satamadığımız 28 milimetrenin altındaki ikinci kalibre kirazımızın Çin’de alıcı bulacağını düşünüyoruz.”

kiraz_afyon

25 bin ton civarında ürün bekleniyor

Acar, bu yıl 25 bin ton civarında ürün elde etmeyi beklediklerini belirterek, kalibre bakımından henüz bir değerlendirme yapmalarının mümkün olmadığını söyledi. Acar, ürün çok fazla olduğu zaman kalibrenin yeterli olmayabildiğini, ama bu yıl alacakları ürünün geçen yıldan çok daha iyi olacağını düşündüklerini ifade etti.

Napolyon kirazının hasadına haziran ortasından itibaren başlanacağını aktaran Acar, ürünün kilogramının 6 liradan alıcı bulmasının beklendiğini bildirdi.

Yeşilçiftlik Beldesi Belediye Başkanı Şemsettin Kol da bölgede erken eren “karaballı” ve “akçıllı” cinsi kirazın hasadına başlandığını belirtti.

Yüksek rekolte beklediklerini ifade eden Kol, “Bu yıl inşallah Çin pazarına da açılacağız. Sultandağı bölgesinin geçim kaynağı kirazdır. Avrupa sadece birinci sınıf kiraz alıyor. Çiftimizin Çin pazarından büyük beklentisi var.” dedi.

Kiraz üreticisi Emin Bahar ise ihracatta yaşanan sıkıntıların Çin pazarının açılmasıyla sona ermesini ve ürünün daha fazla para etmesini beklediklerini dile getirdi.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz