Kaybolan topraklar için 28 eylem planı

0
930

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’de yılda akıp giden 500 milyon ton toprağı, 168 milyon tona indirdiklerini, 130 milyon tona indirilmesi için de 28 eylem planı hazırladıklarını söyledi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, “Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü” nedeniyle bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’ın yanı sıra sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle ilgili bürokratlar ve davetliler de katıldı.

Kuraklık ve çölleşme en önemli problemler

Bakan Eroğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) bu yıl “dünyayı koru araziyi değiştir, insanı yaşat” temasını belirlediğini ve Türkiye olarak bu konuda ellerinden gelen gayreti sarf edeceklerini söyledi. Kuraklık ve çölleşmenin dünyada çözülmesi gereken en önemli problemlerden biri olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Biz de bu mevzuda çok önemli adımlar atıyoruz. Sadece Türkiye değil, Afrika ülkelerine, Balkanlar’a, Kafkasya’ya, Orta Asya’ya çok büyük destekler veriyoruz. Zaten Afrika açılımımız da var. 2008 yılında Afrika’ya açılım yaptık ve hizmetler yapmaya başladık. Afrika’da barajlar inşa etmeye başlıyoruz. Şimdi ise Afrika’da büyük bir proje var. 13 ülke (Pan Afrika, Yeşil Doğa) adıyla bir proje başlattık” diye konuştu.

Ankara Girişimi tarihe geçti

Eroğlu, geçen yılın sonunda Ankara’da ilk kez büyük bir taraflar konferansı topladıklarını belirterek, “İklim değişimiyle ilgili Kyoto varsa, çölleşmeyle mücadelede de Ankara girişimi tarihe geçti” dedi.

Ormanların tahribinin ve arazi erozyonunun önlenmesi ile ilgili çalışma başlattıklarını, bu konuda herkesten destek beklediklerini aktaran Bakan Eroğlu, Türkiye’yi iklim konusunda gelecekte nelerin beklediğine yönelik otomatik meteoroloji ölçüm istasyonlarını da kurduklarını söyledi.

Suyumuzu biriktirmemiz lazım

Eroğlu, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Baktık ki Türkiye’de küresel iklim değişimi yağış rejiminin değişmesine neden oluyor. Dolayısıyla bunlara yönelik planlamalar yaptık. Bunun planlamasını DSİ, Orman birlikte yaptık. Mademki bölgeler arasında yağış çok farklılık arz ediyor ve yağış rejimi değişiyor, aynı zamanda mevsimler arasında büyük farklılıklar var, o zaman yağışlı zamanlardaki suyumuzu barajlarda, göletlerde ve yer altında biriktirmemiz lazım.”

28 eylem planı hazırlandı

Türkiye’de yılda akıp giden 500 milyon ton toprağı, 168 milyon tona indirdiklerini, 130 milyon tona indirilmesi için de 28 eylem planı hazırladıklarını açıklayan Bakan Eroğlu, ağaçlandırma konusunda da çalışmaların sürdürüleceğini dile getirdi. BM’ye “dünyadaki her insan için bir fidan olmak üzere toplamda 7 milyar fidanın Türkiye’de toprakla buluşturulacağı” yönünde söz verdiklerini ve bunu gerçekleştireceklerini belirtti.

veysel_eroglu_acilis

Köylüye gelir getiren ağaç

Program sonrası Bakan Eroğlu, hazırlanan serginin açılışını yaptı. Ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 5 bin köye hane sayısına göre kura ile gelir getirici ağaç dağıtılması projesinin ne aşamada olduğu sorusuna Eroğlu, “Biz dikiyoruz vatandaşa veriyoruz. Mesela Edirne’de bir köye ceviz ormanı kurduk, aşağı yukarı hane başına yılda 36 bin TL’lik gelir geliyor. Sadece ceviz değil, şimdi zeytin aşılamasına başladık, badem, fıstık çamı vesaire ile vatandaşa destek vereceğiz” yanıtını verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz