Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “İthal tohum aldığınız zaman yanında hastalığı da bir şekilde size satıyorlar. Mutlaka yerli tohum kullanmamız lazım. Bu konuda başarımız fena değil. 2002’de 150 bin ton olan üretimimiz bugün 1 milyon 50 bin tona ulaşmış.” dedi.
Bakan Pakdemirli, Konya’da düzenlenen “81 İlden Gelen Gençlerle Genç Çiftçi Zirvesi”ne katıldı. Genç çiftçilerden yerli tohuma önem vermelerini isteyen Pakdemirli, “İthal tohum aldığınız zaman yanında hastalığı da bir şekilde size satıyorlar. Ayrıca ithal tohum aldığınızda şu veya bu şekilde katma değer yurt dışında kalıyor. İthal tohum yerine mutlaka yerli tohum kullanmamız lazım. Bu konuda başarımız fena değil. 2002’de 150 bin ton olan üretimimiz bugün 1 milyon 50 bin tona ulaşmış. Yani Türkiye’de genel itibarıyla baktığımız zaman enseyi karartacak bir durum yok ama bugünün başarısı, yarının garantisini getirmiyor. Yarınların başarısını sizlerle elde edeceğiz.” dedi.
6 ay, 1 sene et ithalatı ihtiyacı yok
Et ithalatı hakkında da konuşan Pakdemirli, sürekli ithalatın konuşulmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
“Bugün itibarıyla bir hesap yaptık, 6 ay, 1 sene daha Türkiye’nin ithalata ihtiyacı yok gibi gözüküyor. “ diyen Pakdemirli, şöyle devam etti:
“Vatandaş 6 kilo et yiyorken, şimdi 15 kilo et yemeye başlamış. Bu, bir yılda tabii, altını çizelim. Bir yılda 15 kilo vatandaşımız et yemeye başlamış. Balığı 2002’de 6 kilo yiyormuşuz, şimdi 5 kilo yiyoruz. Gıdadan sorumlu bakan olarak ben de doğru diyet tavsiyesinde bulunmayı kendime ödev ediniyorum. Doğru diyet, balığı yiyeceğiz, tavuğu yiyeceğiz, eti de yiyeceğiz.”
Bir grup çiftçi protesto etti
Öte yandan Sözcü’den Mehmet Ali Kayacı’nın haberine göre, Bakan Pakdemirli, zirvede çiftçilerin protestosu ile karşılaştı. Bakan’ın ‘Avrupa ile Anadolu çiftçisini’ kıyaslaması üzerine bazı çiftçiler “Bizim halimiz ortada bizim kazandığımız da devlete verdiğimiz de belli. Bizi dinlemeyen bakanı biz dinlemeyiz” diye salonu terk ettiler.