III. Tarım Orman Şurası başladı

0
793
III. Tarım Orman Şurası başladı

5 yıllık planla tarımın önümüzdeki 25 yılına ışık tutacağı belirtilen III. Tarım Orman Şurası Ankara’da başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli

17 Temmuz’da tanıtım toplantısı yapılan ve sektörün tüm paydaşları ile ‘Ortak Akıl’ oluşturmak amacıyla önerilerin alındığı, 21 çalışma grubunun 4 aylık çalışması sonrası bu hafta nihayete erecek olan III. Tarım Orman Şurası’nın açılış programında, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli konuştu.

Tarım Orman Şurası’nın tanıtım toplantısının yapıldığı 17 Temmuz’dan bu yana geçen 4 aylık sürede vatandaşlarımızdan Şura’ya yoğun bir ilgi olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, 23 bini aşkın öneri geldiğini açıkladı.

Tarımın tüm dünyada büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdiğine dikkat çeken Bakan Pakdemirli, bu değişimin karşısında ancak kaynaklarımızı doğru kullanarak, üretimi planlayarak, sürdürülebilirliği sağlayarak ve bilhassa sonuçları doğru okuyarak durabileceğimizi ifade etti.

Pakdemirli sözlerini, ”Mesela, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü “FAO”: 2050 yılına kadar, dünya nüfusunun 10 milyara yaklaşacağını ve bu nüfusun beslenmesi için mevcut gıda üretiminin yüzde 50 artırılması gerektiğini her fırsatta gündeme getiriyor! Ülkemizin de 2050 yılında, nüfusunun 100 Milyonu geçmesi bekleniyor! Benzer bir tablo, ülkemiz için de geçerlidir! Dolayısıyla burada çiftçilerimize, üreticilerimize, yetiştiricilerimize büyük görev düşüyor! İnşallah sizlerin gayretiyle, sizlerin eli sizlerin emeğiyle Türkiye Tarımını, hep birlikte dünya markası yapacağız!” diye sürdürdü.

”Gençler; siz yetiştirin, kazanın ki, gözümüz arkada kalmasın!

“Tohumdan fidana sevgi, tarladan çatala güven” tesis etmeliyiz’ diyen Bakan Pakdemirli, gençleri tarıma özendirmenin önemi üzerinde durdu.  Pakdemirli; ”Tarihî ve coğrafi konum bakımından avantajlı bir memleketiz! Coğrafyamız yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle dolu! Coğrafi işaretli ürün potansiyelimiz 2.500 adet! Endemik bitki sayımız toplam kıta Avrupa’sından daha fazla! Toprağımız bereketli, suyumuz kaliteli! İşlenen tarım arazimiz ülke yüzölçümünün 3’te 1’i! Mera alanlarımız 5’te 1’i! Orman arazilerimiz 3’te 1’i! Yani; işte bu hazine, işlemeniz için, üretmeniz için sizleri, siz gençlerimizi bekliyor!” diyerek gençlere seslendi.

Türkiye’nin tarımsal hasılası ve dünya pazarındaki yerinden örnekler de veren Pakdemirli; ”Ülkemiz tarımsal hasılada; dünyada ilk 10’da, Avrupa’da ilk sıralardayız! 68 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımızla Avrupa’da ilk sıradayız! Coğrafya olarak da 1,9 Trilyon Dolar tarımsal ticaret hacmi olan bölgenin, hatta dünyanın tam merkezindeyiz! İşte dünyanın ve Avrupa’nın en büyük havalimanı bizde! Dünya havayolu trafiğinin yüzde 60’ı bizim hava sahamızdan geçiyor! Tarihî ipek yolunun kalbi hâlâ bu topraklarda atıyor! Bütün bu altyapımızla, stratejik konumumuzla; bulunduğumuz bölgenin zenginliğinden ve refahından, hep birlikte, daha fazla pay almalıyız! En önemlisi de; 82 milyon nüfusumuzla, Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülke, bizim ülkemiz! Yani bizim zehir gibi bir gençliğimiz var! Gelin! Hep birlikte tarımı aşımız, suyu işimiz, ormanları geleceğimiz yapalım! Siz kendinizi yetiştirin, siz kazanın ki bizim gözümüz arkada kalmasın!” diye konuştu.

Son 17 yılda tarımsal hasılamız % 486 arttı

Son 17 yılda verilen desteklerle, tarımsal hasılamızın %486, bitkisel üretimimizin ise %20 arttığına işaret eden Pakdemirli, “Tarımsal ihracatımızı yaklaşık 5 kat artırarak, net ihracatçı bir ülke olduğumuzu da bir defa daha ortaya koyduk.” Dedi.

Pakdemirli sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fındık, incir, kiraz, ayva, kayısı, kuru üzüm üretiminde, dünya lideri konumumuzun yanı sıra; fındık, incir, kuru kayısı, kuru üzüm ihracatında dünya lideri; kiraz ve ayva ihracatında ise dünya üçüncüsüyüz! Un ve makarna ihracatında ülkemiz, 2002 yılında dünyada 11. sırada iken, 2005 yılından beri dünyada ilk sırada yer alıyor! Hibe Programları sayesinde, kırsal kalkınma alanlarında, 200.000 vatandaşımıza istihdam sağladık! Türkiye bugün kendi tohumluğunu üreten ve 86 ülkeye tohum ihraç eden bir ülke konumuna geldi! Yine son 17 yılda, tohumluk üretimimizi 7 kat, tohum ihracatımızı da 9 kat arttırdık! Yani halkımızın özverisiyle Türkiye’yi tohum ihraç eden bir ülke konumuna ulaştırdık!”

“Güçlü tarım, güçlü Türkiye demektir”

Her geçen gün tarım sektöründe verimliliği ve dünya pazarında etkinliği artırmak adına çalışmaların devam edeceğini belirten Bakan Pakdemirli, III. Tarım Orman Şurası ile 5 yıllık planla, 25 yıla ışık tutacak bir yol haritasının belirleneceğini ifade etti.  Bakan Pakdemirli, geçen 4 aylık istişare sürecinde sektörün tüm paydaşlarından gelen yoğun ilgi ile “tarımsal bilgi plan proje kütüphanesi” oluşturulduğunu ifade etti.

Pakdemirli sözlerini şöyle tamamladı:  

”Mesela Şûra’mızın en değerli kazanımlarından biri de şudur ki: 7.000 civarında telefon, e-posta ve mektup ile web sayfasındaki 23.000 görüşten oluşan, 30.000 parçalık fikir ve proje deposuyla aslında tam anlamıyla bir “tarımsal bilgi plan proje kütüphanesi” oluşturuldu! Şahsen, çalışma gruplarımızın başlıkları arasında; Akıllı Tarım teknolojilerini, uzun vadeli ve teknolojiye dayalı tarım politikalarını, “Ürettiğin Yerde Tüket!” hedefiyle sıfır kilometre yaklaşımını okuyunca mutlu oldum! Yönü teknolojiye, Ar-Ge’ye ve inovasyona çevrili çalışmalar gördükçe gurur duydum! Ekoturizm alt yapısı kurmayı hedefleyen, kooperatifleşme ile ölçek sorununu çözmeye çalışan projeler okuyunca Şûra’dan çok önemli bir “tavsiye yol haritası” çıkacağına tam manasıyla ikna oldum! Biz her zaman “Güçlü Tarım, Güçlü Türkiye demektir” diyoruz!”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz