Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde düzenlenen “ 38. Kuru Yemiş ve Kuru Meyveler Kongresi”ne katılan ve kongrenin onur konuşmacısı olarak burada bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Türkiye’nin fındık üretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Bakan Pakdemirli başkanlığındaki Türk Heyeti, Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde gerçekleştirilen “38. Kuru Yemiş ve Kuru Meyveler Kongresine” katıldı.
Florida’da gerçekleşen kongreye akademik çevreler, iş çevreleri ve kamu başta olmak üzere ABD, Türkiye, İspanya, Almanya, Kanada, Japonya, Kolombiya, Brezilya, İtalya, Avustralya gibi 52 ülkeden toplam bin 278 kişi katılıyor. Kongrede Türkiye’den 140 Türk katılımcı yer alıyor.
3 gün sürecek olan kongrede başta fındık olmak üzere kabuklu yemiş ve kuru meyve sektöründe yaşanan son gelişmeler değerlendirilecek ve ürün standartları ve düzenlemeleri ile ticari engellerin ortadan kaldırılması yönündeki beklentilere cevap aranacak.
Ana konuşmacılar Dr. Mehmet Öz ile Hamdi Ulukaya’nın olduğu kongrenin onur konuşmacısı ise özellikle fındık ve kuruyemiş sektöründe lider konumda olan ülkemizin Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli oldu.
Türkiye 140 katılımcıyla kongrede
Bakan Pakdemirli yapmış olduğu açılış konuşmasında “Dünyada, kabuklu yemiş ve kuru meyvenin üretiminde ve pazarlamasında önemli paya sahip olan bir ülke olarak, 140 temsilciyle, ev sahibi Amerikan’ın ardından ikinci büyük grup olarak Florida da bulunuyoruz. 2018’deki tarımsal ihracatımız 17,7 milyar dolardı ve bu ihracatın 3 milyar doları, kabuklu yemiş, kuru meyve ve bunların mamullerinden elde edildi. Tarımsal üretim ve ticaret dikkate alındığında, Türkiye, dünyadaki lider ülkelerden biridir” diye konuştu.
Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisi
Türkiye’nin, fındıktan cevize, kayısıdan kiraza, incirden zeytine, tütünden çaya, en üst düzey üretici ve ihracatçı olduğunu belirten Pakdemirli “Özellikle, fındık tüm bu ürünler arasında en büyük paya sahip. Aslında, Türkiye dünyanın en büyük fındık üreticisidir ve dünyadaki üretimin %70’ten fazlasını sağlamaktadır. 2018’de, bu ürünün %85’i ihraç edildi ve 1,6 milyar dolarlık ihraç hasılatı elde edildi. Fındık ve ürünlerini 100’den fazla ülkeye ihraç ediyoruz. En büyük dilim Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından oluşturmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Orta vadede hedef 1 milyon ton fındık üretimi
Neredeyse tarımsal ihracatın %25’ini kapsamasıyla, fındığın Türkiye açısından çok önemli bir ürün olduğunun altını çizen Bakan Pakdemirli ” Bu yüzden, sektördeki liderlik pozisyonumuzu korumak için üretkenliği ve kaliteyi arttırma bağlamında stratejiler ve hedefler belirliyoruz. Bu çerçevede gelecek yıllardaki vizyonumuzu açıklamak istiyorum. Birincil hedefimiz, fındık üretimini orta vadede 1 milyon ton ortalamaya yükseltmektir. Bu hedefe ulaşmak için, ilk olarak yeni fındık bahçeleri, özellikle bozulmuş orman alanlarına kurulacaktır. İkincil olarak, eski fındık bahçelerinin gençleştirilmesi sağlanacak, Ar-Ge çalışmaları, yeni fındık türlerine ve katma değerli ürünlerin üretimine odaklanacaktır.” açıklamasını yaptı.
Yaklaşık 103.000 ton kuru kayısıyı ürettiklerini ve bunun dünya üretiminin %63’üne tekabül ettiğini de vurgulayan Pakdemirli “Bu durum ülkemizin dünyadaki kuru kayısı üretiminin önemli bir kısmını elinde tuttuğu anlamına geliyor” dedi.
Kuru üzümde Türkiye dünya lideri
Konuşmasında kuru üzüm üretimine de değinen Bakan Pakdemirli “Dünyanın kuru üzüm üretimi yaklaşık 1,2 milyon ton ve Türkiye 280 bin tonluk üretimiyle dünya lideri konumunda bulunuyor. Ayrıca, Türkiye, 370 milyon dolar ile kuru üzüm ihracatının zirvesinde de yer alıyor. Bu ihracattaki en büyük pay ise %95’lik payıyla çekirdeksiz “sultana” üzümüdür ” diye konuştu.
Ülkemiz için önemli ihraç ve üretim kalemlerinden olan Kuru İncir, Badem ve Antep Fıstığı konularına da vurgu yapan Bakan Pakdemirli “2018’de Antep fıstığı üretimimiz 240 bin tondu, ancak, üretimimiz sadece iç tüketimimizi karşılamaktadır. Çünkü tüm Antep fıstıkları baklava yapımında kullanılmaktadır. Daha önce baklavayı kaçınızın tattığını bilmiyorum ancak çok ünlü ve lezzetli bir Türk tatlısıdır. Buradaki herkesten baklavayı tatmasını istemekteyim. Ancak bunu, Doktor Öz’ün sağlıklı beslenme konuşmasından önce gerçekleştiriniz.” diyerek esprili bir yaklaşımda bulundu.
Tarladan çatala, tüm gerekli düzenlemeler yapılıyor
Konuşmasının sonunda Türkiye olarak tüketicinin güvenli ve kaliteli ürün talebinin farkında olduklarını belirterek “Bu bağlamda, tarladan çatala, tüm gerekli düzenlemeleri yaparak, üretimin her aşamasındaki gerekli kontrolleri sağlıyoruz. Bakanlık olarak, kabuklu kuruyemiş ve kuru meyve talebini sağlamak ve uluslararası standartlara göre üretimi sürdürmek için tüm çabayı ortaya koyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
3 gün boyunca birçok ürün bazlı oturuma sahip olacak kongrede yapılacak oturumlarda kuru yemiş ve kuru meyve sektöründeki son gelişmeler tüm yönleri ile ele alınacak ve kongre 25 Mayıs günü sona erecek.