Hazine arazisi satışı çiftçiyi sevindirdi

0
828
Yasaya konu olan arazilerin 10 yıl süreyle tarım dışı kullanıma yasaklanması gerektiğine dikkat çeken Doğan, uygulamanın Maliye Bakanlığınca yürütülmesini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulama dışında tutulmasını eleştirdi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın çiftçilerin yıllardır bekledikleri hazineye ait arazilerin satışında son aşamaya gelindiğini açıklaması üreticileri sevindirdi. Nisan ayından itibaren başlayacak hazine arazisi satışları üretici çevrelerinde bekleyiş başlattı. 

Türkiye’nin en büyük ovalarından birisinin bulunduğu Adana’nın Yüreğir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da ‘reform’ olarak nitelendirdiği uygulamanın bir an önce başlamasını beklediklerini kaydetti. Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, “Satışlar özellikle topraksız ya da toprağı az köylüyü rahatlatacak. Üretimi artırarak ülke ekonomisine fayda sağlayacak. Üretici de ülke de kazanacak.” dedi.

Doğan, hazine arazilerinin çiftçilere satılmasının yıllardır sürüncemede olduğunu fakat çıkan yasalarla önü açılan sürecin Türk ziraatına büyük yarar getireceğini savundu.

Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Çukurova’da da geçimini sadece toprağı işleyerek kazanan on binlerce üretici olduğunu hatırlatan Mehmet Akın Doğan, “Kanun çıktığından bu yana hazine arazileri için 225 bin 367 kişi başvuruda bulundu. Bunlardan elbette elenecekler olacaktır ama her bir çiftçi ailesini 4 kişi olarak hesap etsek bir milyon kişiyi direkt olarak ilgilendirecek bir satış söz konusu.” açıklamasını yaptı.

Yıllardır çiftçiler tarafından işlenen arazilerin işgal bedeli olan ‘ecrimsil bedelleri’ne de açıklık getiren Doğan, şunları kaydetti: “Çıkarılan yasayla, çiftçi, işgal bedelini ödemekten kurtulacak. Ödediği 5 yıllık ecrimisil bedeli, satıştan mahsup edebilecek. Bu da çiftçilerimiz adına önemli bir kolaylıktır.”

Satışlarla bir kısmı atıl olan bir kısmı ise üretici tarafından işlenmekle birlikte sahiplilik gerçekleşmediğinden yeterli verim alınamayan arazilerde üretimin de canlanacağını belirten Doğan, “Çiftçi daha önce kendine ait hissetmediği arazi için yeterli yatırım yapmaya çekiniyordu. Ancak şimdi deyim yerindeyse tarlasına ‘gözü gibi’ bakacak. Daha iyi verim alabilmek için gereken her türlü girdiyi kullanacak. Bu da hem Türkiye’nin mevcut üretiminde rekolte artışı sağlayacak hem de on binlerce çiftçi ailesinin yüzünü güldürecek.” ifadelerine yer verdi.

Yasanın genel itibariyle olumlu yönlerine rağmen bazı eksiklikler de içerdiğinin altını çizen Doğan, yasaya konu olan arazilerin 10 yıl süreyle tarım dışı kullanıma yasaklanması gerektiğine dikkat çekti. Doğan, açıklamasında şunları söyledi: “Bir başka eksiklik ise uygulamanın Maliye Bakanlığınca yürütülmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının uygulama dışında tutulmasıdır. Toprağın önemine ve betonlaşmasının önlenmesine sıklıkla vurgu yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten bu eksikliği giderilmesine yönelik girişimlerde bulunmasını bekliyoruz.”

Başvuru süresinin uzatılmasının da yerinde olacağını işaret eden Doğan, “Maliye Bakanının, sürenin bir yıl daha uzatılabileceği konusundaki yaklaşımını çok yerinde buluyor ve destekliyoruz. Haberdar olamadıklarından dolayı başvuru için bir yıllık süreyi kaçıran üreticilerimize bir imkan daha tanınmalı ve süre uzatılmalı.” değerlendirmesini yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz