Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Türkiye’deki şap hastalığı tehdidini TBMM gündemine taşıdı.
Hükümete şap hastalığı ile ilgili ‘acil önlem’ çağrısı yapan Milletvekili Zeybek, hastalık nedeniyle hayvan hareketlerinin, canlı hayvan ticareti durma noktasına geldiğini, bu tehlikeli durum karşısında üreticilerin ve tüketicilerin korunması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için gerekli tedbirlerin acilen alınmasını istedi.
Zeybek, şap hastalığının hayvancılık sektörü için çok tehlikeli ve zararlı olduğuna işaret ederek, bütün çift tırnaklı hayvanların duyarlı olduğu bu hastalığın özellikle, süt ve et veriminde büyük ekonomik kayıplara yol açtığını kaydetti.
CHP’li Zeybek, “Ülkemizde Asya-1 virüsü veya Nepal şapı olarak adlandırılan hastalık 2015 sonbaharında Van ilimizde görülmüştür. Son dört ay içerisinde hızla yayılan şap hastalığı nedeni ile ülke genelinde hayvan hareketleri tamamen durma noktasına gelmiştir. Şap hastalığı sebebi ile ülkemizde hayvancılık sektörü bir kez daha darboğaza girmiştir. Asya- 1 Virüsü veya Nepal Şapı olarak adlandırılan virüs nedeni ile ülkenin dört bir yanında karantina önlemleri alınmıştır. Bu tehlikeli durum karşısında üreticilerin ve tüketicilerin korunması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan besici ve köylüler zor durumdadır. Hastalıktan dolayı hayvanlarına aldıkları yem ve yem bitkilerinin ücretlerini ödemekte zorluk çekmektedirler.” dedi.
Kayıplar üreticiler adına, devlet tarafından karşılanmalı
Şap hastalığı sebebiyle meydana gelen ekonomik kayıpların üreticiler adına, devlet tarafından karşılanması gerektiğini dile getiren Milletvekili Zeybek, şöyle devam etti: “Hastalık tespit edildiği halde zamanında bulaşıcı hastalığın önlenmesi için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gerekli önlemleri neden almadığı, halkımız tarafından sorgulanacağını düşünüyoruz. Şap hastalığı Türkiye’de et fiyatlarının yükselmesine neden olmuştur. Hükümet et alımlarında taban fiyat uygulayarak, üretici ve tüketiciyi koruyan politikalar ortaya koymalıdır. Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın popülizm yapmadan kendi üzerine düşeni yapmalı, üretici ve tüketiciler için gerekli ekonomik destekli bir program ortaya koyması gerektiğini düşünüyoruz.”
CHP Samsun Milletvekili, yem ve yem bitkilerinden dolayı bankalara borcu olan üreticilerin, kredi borçlarının en az bir yıl ertelenip faizleri devlet tarafından karşılanması çözümünü önerdi. Kemal Zeybek, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Çıkan haberlerde şap virüsüne karşı 4 milyon 600 bin doz aşı üretildiği ve bütün illere dağıtıldığı açıklanırken ülkemizde 2015 yılında 14 milyon 731 bin büyük baş hayvan, 44 milyon 672 bin küçükbaş hayvan olmasına rağmen şap enstitüsünün, hayvanların tamamının aşılanması için gerekli önlemleri almadığını görüyoruz. Nepal Şap hastalığına zamanında müdahale için aşılama ve karantina ve önlemleri alınsaydı üreticiler mağdur edilmeyecekler, tüketiciler de yüksek fiyatlarda et yemeyeceklerdi. Bu bulaşıcı hastalığın yurdumuzun tamamına yayılmasında; gerekli önlemleri almayarak, ülkemizi ve Halkımızı mağdur eden, AKP iktidarı her şey de olduğu gibi şap hastalığının yayılmasının önlemini almadığı için sorumluluğu büyüktür.”