UKON: “Yerli et üretimindeki azalma resmi rakamların üzerinde”

0
672

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) tarafından yayınlanan 2018 Yılı Ocak Ayı Değerlendirme Bülteninde; 2017 yılında toplam kırmızı et üretiminde görülen artışın bir önceki yıla göre %4 oranında olmasına rağmen, üretim rakamlarının sene içerisinde yapılan ithalatı da içermesi nedeniyle yerli üretimdeki azalmanın resmi rakamların daha üzerinde gerçekleştiğinin düşünüldüğü belirtildi. Bültende, süt verilerinde görülen düşüşlerin ise aynı zamanda dişi hayvan kesiminin de devam ettiği anlamına geldiği tespitine yer verildi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince

Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON), 2018 Yılı Ocak Ayı Değerlendirme Bülteni yayınladı. Bültende TÜİK tarafından yılın başında açıklanan hayvancılık, et ve süt istatistiklerini yorumlayan UKON Başkanı Ahmet Hacıince, TÜİK istatistiklerinin sahada yansımalarının farklı olabildiğine dikkat çekti. Toplam üretim ile sığır eti üretimindeki azlığın sahada görülmekte iken, resmi istatistiklerde küçükbaşta artış olduğunun belirtildiğini kaydeden Hacıince, “Ancak yılbaşından bu yana küçükbaş fiyatlarında artış yaşanmaktadır” dedi. Hacıince, bu nedenle üretimin sorunlarını ve sahada yaşananları daha net olarak gören üretici temsilcilerinin deneyim ve görüşlerinin önem arz ettiğini ifade etti.

UKON:  Kişi başı kırmızı et üretimi düştü

Ocak ayı bülteninde; TÜİK tarafından yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 2017 yılında Türkiye nüfusunun 80 milyon 810 bin 525 kişi olduğu, buna göre kişi başı kırmızı et üretiminin 2017 yılında 13.94 kg olup, bir önceki yıla göre %5 oranında azaldığı bilgisine de yer verildi.

Yerli et üretimindeki azalma resmi rakamların üzerinde

UKON’un 2018 Yılı Ocak Ayı Değerlendirme Bülteninde, kırmızı et sektöründeki gelişmeler üzerine şu tespitlerde bulunuldu:

“TÜİK verilerine göre 2017 yılında büyükbaş hayvan sayısı 16 milyon 105 bin baş,  küçükbaş hayvan sayısı ise 44 milyon 312 bin baş oldu. Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre % 13,2 oranında, küçükbaş hayvan sayısı ise %7,2 oranında arttı.

Kesilen büyükbaş hayvan sayısında bir önceki yıla göre %7,5 oranında azalma, küçükbaşta ise %23,3 oranında bir artış görüldü.

Kırmızı et üretiminde ise sığır eti üretimi bir önceki yıla göre %6,8 oranında azaldı. Koyun eti üretimi ise %21,3 oranında arttı.

Yine TÜİK rakamlarına göre toplam süt üretiminin bir önceki seneye göre %12 oranında artış ile 20 milyon 700 bin ton olarak tahmin edilmesine rağmen sanayiye gönderilen süt bir önceki seneye göre yaklaşık 100 bin ton azaldı.”

Dişi hayvan kesimi devam ediyor

“Toplam Kırmızı et üretiminde görülen artışın bir önceki yıla göre %4 oranında olmasına rağmen üretim rakamlarının sene içerisinde yapılan ithalatı da içermesi nedeniyle yerli üretimdeki azalmanın resmi rakamların daha üzerinde gerçekleştiği düşünülmektedir.

Süt verilerinde görülen düşüşler aynı zamanda dişi hayvan kesiminin de devam ettiği anlamına gelmektedir.”

Üretim odaklı tedbirler alınmalı

“Yapılan et ithalatı ile her ne kadar fiyatlarda kısa ve orta vadede düşme görülse bile yukarıda görüldüğü üzere üretim verilerinin azalma göstermesi üretim odaklı tedbirlerin alınması gerekliliğini vurgulamaktadır.

Bu yönde üretimi artırıcı bir tedbir olarak Bakanlığımızın uygulamaya koyacağı 300 koyun projesini son derece önemli bulmakla birlikte başta üreticilerden istenecek teminat miktarı olmak üzere üreticilerden istenecek bazı şartların üretici için daha uygun olacak şekilde düzenlenmesi halinde projenin etkinliği daha da artacaktır.

Üreticilerin uygun finans kaynaklarına ulaşımı açısından Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sübvansiyonlu kredilerin besicilik kısmında azami miktar ve kapsamının genişletilmesi ile süresinin 3 yıl olarak belirlenmesi son derece olumludur. Bununla birlikte 2018 yılında verilecek tarımsal desteklemelerin senelik olarak belirlendiğini görmekteyiz. Üreticilerin önünü görebilmesi ve sürdürülebilir üretime katkı sağlaması için desteklemelerin en az 3 yıllık olarak belirlenmesini ümit etmekteyiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz