0.5 C
Ankara
Cumartesi, Aralık 21, 2024

Sığır karkasının pazar fiyatları bu kriterlere göre belirlenecek

Okumalısınız!

Tarım ve Orman Bakanlığının, sığır karkasları için sınıflandırma ölçütlerinin belirlenmesi, uygulanması, denetlenmesi ve pazar fiyatlarının raporlanmasına ilişkin kuralları düzenleyen Sığır Karkasının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığının, sığır karkasları için sınıflandırma ölçütlerinin belirlenmesi, uygulanması, denetlenmesi ve pazar fiyatlarının raporlanmasına ilişkin kuralları düzenleyen ‘Sığır Karkasının Sınıflandırılmasına Dair Yönetmelik’ 12 Aralık 2020 tarih ve 31332 Sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, Sığır karkası 6 kategoriye ayrıldı. Kastre edilmemiş yaşı on iki ay ile yirmi dört ay arası erkek hayvanların karkasları: “A”; Kastre edilmemiş, yaşı yirmi dört ay ve üstü erkek hayvanların karkasları: “B”; Kastre edilmiş, yaşı on iki ay ve üstü erkek hayvanların karkasları: “C”; Doğum yapmış dişi hayvanların karkasları: “D”; Yaşı on iki ay ve üstü diğer dişi hayvanların karkasları :“E” ve Yaşı sekiz ay ile on iki ay arası hayvanların karkasları: “Z” olarak kategorilendirildi.

Yönetmeliğin yayımlanması ile birlikte, karkas sınıflandırma çalışmalarının koordinasyonu amacıyla Karkas Sınıflandırma Komisyonu kurulacak. Komisyon; Bakan tarafından Bakanlığın hizmet birimlerinden belirlenen en fazla üç Bakanlık temsilcisi, Ticaret Bakanlığı, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin birer daimî temsilcisinden oluşacak. Komisyona, Bakan tarafından belirlenen Bakanlık temsilcisi başkanlık edecek.

Yılda en az iki kez toplanacak Komisyonun görevleri arasında şunlar yer alacak:

Karkas sınıflandırma çalışmalarına yön vermek; Sınıflandırıcıların sertifikalarını onaylamak; Denetim raporlarına göre sınıflandırıcıların sertifikalarını iptal etmek; Karkas sınıflandırma için hayvan başına alınacak ücret miktarını belirlemek; Sınıflandırma eğitimi sınav sonuçlarını onaylamak ve yıl içerisinde karkas sınıflandırma konusunda yapılan uygulamalarla ilgili olarak izleme ve değerlendirmelerde bulunmak ve karşılaşılan sorunlara yönelik tedbirler almak.

Sınıflandırıcıların performansı ve kesimhanelerde yönetmeliğin 8 inci maddesi kapsamında yapılan sınıflandırma ve tanımlama işlemleri ile 15 inci maddesi kapsamında tutulan fiyat kayıtları, önceden haber verilmeksizin Bakanlık denetçileri tarafından denetlenecek.

Denetimler, yıllık ortalama olarak haftada yaşı sekiz ay ve üstü yüz elli baş ve üstü sığır kesimi yapan onaylı kesimhanelerde, her üç ay içerisinde en az iki kez gerçekleştirilecek. Haftada yaşı sekiz ay ve üstü yüz elli baş altında sığır kesimi yapan onaylı kesimhanelerde ise denetimler Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik kapsamında sıklığı risk esasına göre belirlenecek sürelerde yapılacak.

Her bir denetim rastgele seçilen en az kırk karkasta yapılacak. Ancak yapılacak denetimlerin sıklığı ve kontrol edilecek asgari karkas sayısı, risk değerlendirmesine göre özellikle kesimhanelerde kesilen hayvan sayısı ve bu kesimhanelerde daha önce yapılan denetimlerin sonuçları göz önüne alınarak yetkili merci tarafından belirlenecek.

Yönetmeliğin 11 inci maddesi 1/1/2022 tarihinde, diğer hükümleri ise 1/1/2021 tarihinde yürürlüğe girecek.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...