SETBİR’in “hayvan refahı” eğitimleri Mersin’den başladı

0
1011
SETBİR’in “hayvan refahı” eğitimleri Mersin’den başladı

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin, Avrupa Birliği’nin “Sivil Toplum Diyaloğu Programı V” kapsamında yürüttüğü “AB ve Türkiye’de Mutlu Hayvancılık Projesi”nin çiftçilere yönelik “hayvan refahı” eğitimleri Bursa, Erzurum, Balıkesir ve Edirne’de sürecek.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR), Avrupa Birliği’nin (AB) “Sivil Toplum Diyaloğu Programı V” çerçevesinde, İspanya’nın Valensiya Bölgesi Gıda İşleri Federasyonu (FEDACOVA) ile birlikte 1 Nisan 2019 tarihinde başlattığı  “AB ve Türkiye’de Mutlu Hayvancılık Projesi”nin Türkiye’deki eğitim çalışmaları 24 Ocak’ta Mersin’den başladı

.

Projenin genel amacı, çiftçiler, hayvan sahipleri, nakil aracı sürücüleri, dinlenme yerleri ve sınır kontrol noktalarındaki görevliler tarafından yaygın olarak yapılan yanlış uygulamaların düzeltilmesi ve doğru uygulamaların öğretilip benimsetilmesi yolu ile hayvan refahının artırılması. Projenin özel amacı ise hedef grubun hayvan refahı konusundaki kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik araçların geliştirilmesi ve hayvan refahının düzenlemeler doğrultusunda standart bir uygulama haline getirilmesine yönelik farkındalığın artırılması.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği halinde yürütülen eğitim çalışmalarının, Mersin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde düzenlenen ilkinde konuşan Mersin İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yüksel Şahin, üretici ve tüketici refahının yolunun hayvan refahından geçtiğine dikkat çekerek, “SETBİR, bu çalışma ile AB üyesi ve AB üyesi olmaya aday ülkeler arasında sosyal ve kültürel diyalogu geliştirmeyi amaçlıyor. Günümüzde hayvan refahının ve üreticilerin verimliliği artırmak, uluslararası kuruluşlar için de önemli bir sürdürülebilirlik kriteri. Bu kapsamda hayvan refahı uygulamaları, hayvanların daha üretken ve daha verimli olması, ölüm ve yaralanma oranlarının azaltılması konusunda önemli. Bunların sonucunda ise verimlilik üreticiyi, yüksek ürün kalitesi de  tüketiciyi memnun edecek” dedi.

Eğitimin devamında proje koordinatörü SETBİR tarafından, projenin amaçları, hedefleri ve hedef grupları, gerçekleştirilecek faaliyetler ve elde edilecek sonuçların yer aldığı bir sunum yapıldı. Projenin hedefleri doğrultusunda, hayvan refahı mevzuatı ve uygulamalarını açıklayan, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Bakanlığı işbirliği ile hazırlanmış “Çiftlikte Hayvan Refahına İlişkin Rehber” ve “Nakilde Hayvan Refahına İlişkin Rehber”, eğitime katılan çiftçiler ve veteriner hekimler ile paylaşıldı.

Çalışmada, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı’ndan veteriner hekim Ali Şimşek, “Hayvan Refahı Nedir?”, “Hayvan Davranışları ve Hayvanlara Muamele” ve “Çiftlik Hayvanlarında Refah Göstergeleri” konularında, veteriner hekim Cüneyt Turan da “Hayvanların Nakilleri Esnasında Refahı” konusunda eğitime katılanlara bilgi verdi.

Proje kapsamında çiftçilere yönelik ikinci, eğitim 14 Şubat 2020’de Bursa’da, 28 Şubat 2020’de de Erzurum’da gerçekleştirilecek. Nisan ayında da Balıkesir ve Edirne’de hayvan refahı eğitimleri verilecek. Eğitimlere ilişkin tarihler ve ayrıntılar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerinden öğrenilebileceği gibi, projeye ilişkin tüm bilgiler, toplantı notları, eğitimlerde gerçekleştirilen sunumlar ve hazırlanan rehberlerle birlikte www.hayvanrefahiprojesi.org adresinden de öğrenilebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz