Bugün başlatılan simülasyonda Türkiye’de şap hastalığı salgını görülmesi durumunda bu sorunla nasıl mücadele edileceği test edilecek.
Bu sıradışı uygulama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil tarafından planlandı ve yürütülecek. Dr. Nihat Pakdil aynı zamanda bir hafta boyunca yoğun bir şekilde sürdürülmesi planlanan simülasyon boyunca neler olacağına dair bir fikri olan bir kaç kişiden biri. Simülasyona katılım sağlayan kişilerin şap hastalığının ne şekilde yayılacağı ve nereden geldiği hakkında olabildiğince az bilgisi olması simülasyonun önemli yapı taşlarından birini oluşturuyor.
Şap hastalığının geniş çaplı simülasyon çalışması Çanakkale ili ve komşu köylerinde 28 Mart ve 1 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Hürriyet gazetesinde yer alan bilgiye göre Eylül 2015 ve Aralık 2015 arasında Türkiye’de 217 şap hastalığı vakasına rastlandı.
Dr. Nihat Pakdil, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne yaptığı açıklamada simülasyonun temel amacının şap hastalığından aşılı ari bölge olan Trakya bölgesinde veterinerlik hizmetlerinin hızlı yanıt verme düzeyinin korunması olduğunu belirtti.
Bu simülasyon ile hayvan sağlığı görevlilerinin, şap hastalığı acil durum planını test etme ve ilgili personelin acil durum planını uygulama konusunda eğitimlerini denetleme fırsatı olacak. Simülasyon aynı zamanda eylem müdahale düzenlemelerinin ve operasyonun ortakları arasında dayanışma ve irtibatın denetlenmesini sağlayacak.