TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “COVİD 19 salgını, iki sektörün önemini bir kez daha gösteriyor. Bunlar; gıda güvenliği için tarım, hastalıklardan korunmak için de sağlık. Pandeminin daha ne kadar devam edeceğini öngöremiyoruz. Dolayısıyla, tarım ve hayvancılık sektörlerimizi bu süreçte ayakta tutmalı ve yenilikçi yaklaşımlarla sektörü destekleyecek adımları atmalıyız.”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sanal ortamda düzenlenen TOBB Tarım ve Hayvancılık Sektör Meclisi toplantısına katıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada tarım ve hayvancılık sektörünün, pandemi tedbirleri kapsamındaki kısıtlamalara rağmen, üretime devam edereki, gıdada tedarik zincirinin aksatmadan çalıştırmasına işaret etti. Tarım sektöründe üretimin planlanması gerektiğini yıllardır dile getirdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu Bakan Pakdemirli’nin de yoğun gayretiyle hayata geçirilen “Sözleşmeli Üretim” modelinin önemine değindi. Hisarcıklıoğlu, “Bu sayede çiftçinin ürettiği ürünü emeğinin karşılığı olan fiyattan satabilmesi, sanayicinin de ihtiyaç duyduğu kalitede ürünü tedarik edebilmesi mümkün olacak. Herkes için Kazan – Kazan ilkesiyle oluşturulan bu modeli destekliyor, en kısa zamanda yasal düzenlemelerin hazırlanmasını bekliyoruz” dedi.
Öte yandan, çiğ süt prim ödemelerinin erkene çekilmesiyle sektörün bir nebze de olsa nefes aldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Yem fiyatlarının düşürülmesi için buğday, arpa ve mısırda gümrük vergisi sıfırlandı. Hazineye ait olan atıl durumda bulunan tarım arazileri ekonomiye kazandırıldı. Tüm bu tedbirlerle, tarım ve hayvancılık sektörümüze destek oldu. Bu vesileyle sayın Bakanımıza hepimiz adına teşekkürlerimizi arz ediyorum” diye konuştu.
Gıda ve hayvancılığın önemi bir kez daha ortaya çıktı
Pandemi kaynaklı daralmanın etkilerinin halen devam ettiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “COVİD 19 salgını, iki sektörün önemini bir kez daha gösteriyor. Bunlar; gıda güvenliği için tarım, hastalıklardan korunmak için de sağlık. Pandeminin daha ne kadar devam edeceğini öngöremiyoruz. Dolayısıyla, tarım ve hayvancılık sektörlerimizi bu süreçte ayakta tutmalı ve yenilikçi yaklaşımlarla sektörü destekleyecek adımları atmalıyız” dedi.
Özellikle hayvancılık sektöründe girdi maliyetlerinin ciddi şekilde artmaya devam ettiğine dikkat çeken ve Bakanlık öncülüğünde yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar beklediklerini dile getirdi.
Pakdemirli: “Pandemi sürecini şu ana kadar başarıyla yürüttük.”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de sektör temsilcilerini dinleyerek, katılımcılarla istişarede bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yılın ilk 9 ayında ihracatın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 artış gösterdiğini bildirdi.
Pakdemirli, buradaki konuşmasında, tarımda oluşturdukları güçlü altyapının avantajlarını pandemi sürecinde gördüklerini belirterek, bu süreçte, pek çok ülkede raflar boş kalırken, Türkiye’de tarım ve gıda sektöründe hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti.
Perakende zincirlerini hızlı ve doğru yönlendirdiklerini kaydeden Pakdemirli, “Tarlada, bahçede, serada, ahırda ve merada üretimin devam etmesini sağladık. Pandemi sürecini şu ana kadar başarıyla yürüttük. Son yayımlanan genelgede sektörlerimizi ilgilendiren yeni tedbirler bulunuyor. Üretim ve imalat tesisleri saat sınırı olmadan açık kalabilecek. Bitkisel ve hayvansal üretimi yapanlar yine yasaklardan muaf olacak.” ifadesini kullandı.