Liderlerden ilaçlara dirençli hale gelen hastalıklarla mücadele taahhüdü

0
829
Mısır’da bir tavuk çiftliği. Çiftliklerde hijyen antimikrobiyel ilaçlara aşırı bağımlığı azaltacağı için ilaçlara dirençli hastalıların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Foto: FAO/Giulio Napolitano

Birleşmiş Milletler 71. Dönem oturumları için New York’ta bir araya gelen dünya liderleri, ilaçlara karşı dirençli hale gelen hastalıklarla mücadele konusuna daha önce görülmemiş oranda dikkat göstereceklerine dair adımlar attılar.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) tarafında ortaklaşa düzenlenen oturumda bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ilaçlara direnç gösteren hastalıklardaki artışın insan sağlığı, sürdürülebilir gıda üretimi ve kalkınma için temel ve uzun vadeli bir tehdit teşkil ettiğini söyledi.

Ban, “Bu ileride olabilecek bir ihtimal değil. Şu anda yaşanıyor, hem de kalkınmış ve kalkınmakta olan dünyanın tüm ülkelerinde, şehirlerde, kırsal kesimde; çiftliklerde ve toplumlarda” dedi.

Genel Sekreter ilaçlara dirençli hastalıkların yarattığı tehlikenin hem insanların hem de hayvanların ölümcül bulaşıcı hastalıklara karşı korunmasının önüne geçebileceğini belirtti.

Bakteri, virüs, parazit ve mantar gibi hastalıkların daha önce tedavilerinde kullanılan İlaçlara direnç geliştirmelerine antimikrobiyel direnç de deniyor.

Ban, antimikrobiyel direnç nedeniyle her yıl 200 bin yeni doğan bebeğin ilaçlara karşı direnç geliştiren hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedeceğinin tahmin edildiğini belirtti. Ban, hali hazırda Afrika’nın bir çok bölgesinde ilaçlara dirençli tifo hastalığının su yoluyla bulaştığının görüldüğünü, 105 ülkede ise ilaçlara dirençli tüberküloz (verem) hastalığına rastlandığını, ifade etti.

Ban, antimikrobiyel direnç nedeniyle bir çok hastalıkta artış yaşandığını belirtti.

BM Genel Kurul Başkanı Peter Thomson da yaptığı konuşmada üye devletlerin konuyla ilgili güçlü bir siyasi bildiri üzerinde anlaştığını ve bu sayede ilaçlara dirençli hastalıklarla mücadele konusunda ilerleme sağlanabileceğini söyledi.

Thomas, “Tek bir ülke, sektör ya da örgüt bu konuyla tek başına başa çıkamaz” dedi.

Ban, daha güvenli, sağlıklı ve üretken bir dünya yaratılabilmesi için birçok sektörün derin bir işbirliği ve eşgüdüm sergilemesi ve bu çabaların mali kaynağını ise sürdürülebilir olması gerektiğini belirtti.

Böylece ilk kez dünya liderleri hastalıkların ilaçlara dirençli hale gelme nedenlerini, başta insan sağlığı, hayvan sağlığı ve tarım sektörlerinde olmak üzere kapsamlı bir şekilde inceleme konusunda taahhütte bulunmuş oldu. Ayrıca oturum ile Genel Kurulda bir sağlık konusu dördüncü kez ala alınmış oldu. Daha önce de Genel Kurulda HIV, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve Ebola konularında oturumlar düzenlenmişti.

WHO, FAO ve OIE’nun bildirdiğine göre hastalıkların ilaçlara karşı direnç geliştirmelerinin birinci nedeni olarak antibiyotiklerin ve diğer antimikrobiyel ilaçların insanlar, (balık çiftlikleri de dahil olmak üzere) hayvanlar ve tarımda aşırı derecede kullanılması. Ayrıca bu kullanım sonucu söz konusu ilaçların toprağa, bitkilere ve suya da karıştığı ifade ediliyor. İlaçlara dirençli hastalıklar, bir diğer deyişle antimikrobiyel direnç günümüzde uluslararası ve ulusal düzeyde en fazla dikkat edilmesi gereken en büyük ve en aciliyet arz eden riski teşkil etiği vurgulanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz