Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam, “Daha önceleri hayvanı, tarım arazisi olana kız babaları aracı göndererek ‘benim kızımı falanca ağanın oğluna yapın’ derlerdi. Şimdi köyde durmasın şehre gelsin aç kalsın deniyor. Koyunculuk yapana kız verilmediği için her yıl işletmeler kapanmakta.” dedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Çankırı koyunculuğunun geliştirilmesi ve ırk ıslahı projesi kapsamında merkez ve ilçelerde yaşayan 70 üreticiye kura ile koç dağıtımı yapıldı.
Hayvan Pazarı’nda gerçekleştirilen dağıtım törenine Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, İl Genel Meclis Başkanı Ruhi Şeker, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejat Gamzeli, daire müdürleri ve üreticiler katıldı.
Dağıtım töreninin açılış konuşmasını yapan Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam, “2008 yılından 2016 yılı dahil birliğimize üye olup da koç almadım diyen bugün itibari ile kalmamıştır. 432 işletmeye 521adet koç dağıtımını gerçekleştirdik. 12 işletmeye 24 adet de Ankara tiftik keçisi dağıtımı yaptık. Bu dağıtılacak 70 koçun 10 adeti Çerkeş, 17 adeti Kızılırmak, 6 tanesi Şabanözü, 2 Eldivan, 5 orta ve merkez olmak üzere toplam 70 adet koç dağıtımını gerçekleştireceğiz.” şeklinde bilgi verdi.
Üreticilere koçların bakımı ve üremesi hakkında da bilgi aktaran Susam, “Bu koçlar da kan değişimi yapmak için bir başka işletmenin koçunu kullanmak çok önemlidir. Kan değişimi olmadığı zaman aynı işletmede doğan erkek kuzu ile dişi kuzu çiftleştiği zaman sakat ölümler oluyor. Onun için en iyi en kaliteli damızlık yanında ki komşundan alacağın bir erkek kuzudur.” diye konuştu.
Çoban sıkıntısının çok fazla olduğuna vurgu yapan Susam, “Geçen yıl ilimizde 56 tane işletme kapandı. Bölgemizde Afgan, Suriyeli ve Iraklı çobanlar bulunmakta. Daha önceleri ilimizde olsun ya da başka illerde olsun, hayvanı, tarım arazisi, alet ve ekipmanı olana kız babaları aracı göndererek benim kızımı falanca ağanın oğluna yapın derlerdi. Şimdi köyde durmasın şehre gelsin aç kalsın deniyor. Köyde durup bu işi yapana kız verilmediği için her yıl işletmeler kapanmakta, onun için koyunculuğa biraz daha önem gösterilmelidir.” açıklamasında bulundu.
Kan tazeleme yolu ile verim artışı sağlanacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çakır ise “Bugün dağıtımını gerçekleştireceğimiz koçları daha önce almamış, bitlik üyesi en az 100 baş Akkaraman ırkı anaç koyunu olan yetiştiricilerimiz arasından belirlenen 70 yetiştiricimize, 70 baş damızlık koçlar teslim edilecektir. Uygulanan bu projemizle Çankırı ilinde küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin üstün verimli hayvanlar yetiştirmeleri hedeflenmektedir. Yetiştiricilerimize verilen iyi kalitedeki koçlar sayesinde sürülerdeki akrabalığın önüne geçilerek ıslah edilmiş ve sürüde kan tazele yoluyla verim artışı sağlanacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından, Vali Vahdettin Özcan tarafından, üreticiye verilecek koç için kura çekimi yapıldı. Program diğer üreticilerin koçlarını alması ile son buldu.