Köy-Koop Merkez Birliği: Çiğ sütte 3.2 protein tuzaktır

0
2012
Köy-Koop Merkez Birliği: Çiğ sütte 3.2 protein tuzaktır

Ulusal Süt Konseyi’nin önceki günkü toplantısında, 3.6 yağ, 3.2 protein esas olmak üzere 2,30 TL/l olarak belirlenen çiğ süt referans fiyatına Köy-Koop Merkez Birliği’nden itiraz geldi. Yapılan açıklamada; “Görüşmeler esnasında Köy-Koop Merkez Birliği Temsilcilerimiz 3.6 yağın mevsimsel olarak kabul edilebilir olduğu, ancak ülkemiz genelinde yaz ve kış ayları dahil olmak üzere 3.2 proteini kabul edilemez olduğunu, şu anda ülke genelinde sütteki protein oranının 2.9-3.0 aralığında olduğunu, 3.2 protein olgusunu aslında bir tuzak olduğu, şayet bu uygulandığında kesilen cezalar ile bir litre sütün  2.00 TL ve altında gerçekleşeceği söylenmiş olsalar da maalesef bu haliyle kabul edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Ulusal Süt Konseyi tarafından, rampa teslimi Soğuk Çiğ İnek Sütünün 3.6 yağ, 3.2 protein esas olmak üzere 15 KASIM 2019-31 ARALIK 2020 tarihleri arasında litre fiyatının 2.30.-TL olarak belirlendiği kaydedilen Köy-Koop Merkez Birliği açıklamasında, “uyarılarımız dikkate alınmadı” denildi. 

Açıklamada, “Görüşmeler esnasında Köy-Koop Merkez Birliği Temsilcilerimiz 3.6 yağın mevsimsel olarak kabul edilebilir olduğu, ancak ülkemiz genelinde yaz ve kış ayları dahil olmak üzere 3.2 proteini kabul edilemez olduğunu, şu anda ülke genelinde sütteki protein oranının 2.9-3.0 aralığında olduğunu, 3.2 protein olgusunu aslında bir tuzak olduğu, şayet bu uygulandığında kesilen cezalar ile bir litre sütün  2.00 TL ve altında gerçekleşeceği söylenmiş olsalar da maalesef bu haliyle kabul edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Özel çiftlikler hariç 3.2 protein görülmedi

Köy-Koop açıklamasında, neden 3.2 proteine itiraz edildiği hususunda şunlar kaydedildi:

“Bizler her gün kooperatiflerimizin süt analizlerini yapıyor ve değerlerini görüyoruz. 3.2 proteini maalesef hiç görmedik.(Özel Çiftlikler hariç)

Ulusal Süt Konseyi toplantısına katılmadan üç gün önce hazırlıklı gidebilmek için Burdur-Muğla-Aydın ve Denizli illerinden süt satın alan sanayicilerin satın aldığı sütlerde yaptığı analiz raporlarını aldık, dört ilin protein ortalamasının 2.9 civarında olduğunu gördük, maalesef ülkemiz genelinde mevcut durum budur.

Avrupa ülkelerinde, çiğ inek sütünde yağ ortalaması 4.0, protein ortalaması 3.3’dür. Bu durum tamamı ile beslenmeye dayalıdır. 

Mevcut beslenme yöntemiyle 3.2 proteinli sütü bulmamız mümkün değil 

Ülkemizde ise mevcut besleme yöntemleri ile 3.2 proteinli sütü bulmamız mümkün değildir. Çünkü  protein olgusu saman ve yem ile oluşmaz, mısır silajı ile oluşmaz ancak ve ancak kaliteli kuru kaba yem (Kuru çayır otu, kuru korunga  vb gibi kaba yemlerle oluşur).

Peki; ülkemizde hayvanlarımızı otlatacak çayır bulabiliyor muyuz?

Hayır…

Kuru çayır otu bulabiliyor muyuz?

Hayır…

Kaliteli kuru yonca bulabiliyor muyuz?

Evet, ama üretimde kullanılan girdilerin maliyetleri çok yüksek. Kuru fiğ otu, kuru korunga otu vb gibi kapa yem bulabiliyor üretebiliyor muyuz hayır, çünkü girdi maliyetleri çok yüksek. Durum böyle olunca sonuçta bu çıkıyor. 

Uyarılarımız dikkate alınmazsa damızlık hayvanlar kesilmeye devam edilecek 

Yetkilileri uyarıyoruz, aslında bu gün süte zam yapılmış ama maalesef cezalarla geri alınacaktır. Bu durum böyle devam eder ise zor durumda olan üretici 2020 yılı Şubat ve Mart aylarında damızlık hayvanlarını doğratırlar, bizlerde hep birlikte  Mayıs–Haziran  aylarında dostumuz ülkelere damızlık düve almaya gideriz. 

Bakanın açıklamaları üreticimizi umutlandırmıştı

Sayın Bakanımız İstanbul’da düzenlenen Dünya Süt Zirvesinde ülkemizde süt  fiyatlarının yetersiz olduğunun farkındayız diye bir demeci olmuştur. Bu demeç tüm üreticilerimizi umutlandırmış ve sevindirmiştir. Ancak bu gün yapılan toplantıdan çıkan sonuç ise üreticilerimizi üzmüştür.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz