Türk Veteriner Hekimleri Birliği, geniş çaplı uygulanan etkili aşılama programlarının, hayvanların hastalanmasını engelleyerek antibiyotiğe duyulan ihtiyacı azaltacağını bildirdi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, aşılama programlarının hayvanların hastalanmasını engelleyerek antibiyotiğe duyulan ihtiyacı azaltacağını ve böylece küresel bir sorun olan antibiyotik direncinin oluşma riskini de azaltmaya yardımcı olacağını açıkladı.
Eroğlu, 20 Nisan Dünya Hayvanları Aşılama Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, aşılamanın önemi konusunda şu ifadeleri kullandı:
“Hepimizin bildiği gibi önemli olan hastalık meydana geldikten sonra hastalığı tedavi etmek değil, hastalığın çıkmasına mani olmaktır. Aşılama, uygulanan tedavilerden daha az maliyetli ve etkili bir sağlık yatırımıdır. Hep vurguladığımız “Sağlıklı Hayvan, Sağlık Gıda, Sağlıklı Çevre ve Sağlıklı İnsan” ancak aşılamayla oluşturulur.
“Aşılama, koruyucu veteriner hekimlikte vazgeçilmez bir araçtır”
Aşılama; koruyucu veteriner hekimlik, hayvan sağlığı ve refahının arttırılması, insanların hayvanlardan geçen zoonotik hastalıklara maruz kalma ve gıda güvenliği açısından oluşan risklerin azaltılması bakımından vazgeçilmez bir araçtır. Aşılama yapılmaması durumunda karşılaşılan riskler hayvanlar için ölümcül olabilmektedir. Bunun yanı sıra, gelişmekte olan ve hastalık görülen ülkelerde kırsalda yaşayan hayvan yetiştiricilerinin gelirleri de aşılama yapılmadığında önemli ölçüde düşmektedir. Geniş çaplı uygulanan etkili aşılama programları, hayvanların hastalanmasını engelleyerek antibiyotiğe duyulan ihtiyacı azaltacak ve böylece küresel bir sorun olan antibiyotik direncinin oluşma riskini de azaltmaya yardımcı olacaktır. Öte yandan Covid-19 pandemi sürecinde ülkelerin aşı geliştirme ve üretim teknolojilerine destek vermeleri ve yatırım yapmalarının önemi daha iyi anlaşılmıştır.”
[mc4wp_form id=”25750″]