“Dişi hayvan varlığı arttırılmalı”

0
943
Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arif Erol

Elazığ ili ve ilçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arif Erol, kırmızı et üretiminin artırılması için Türkiye’de dişi hayvan varlığının artırılması gerektiğini söyledi. Erol, “Dişi hayvan varlığını arttırdığımız zaman, zaman içerisinde besi hayvanının da artacağı bu sebeple et sorununun da kalkacağı, et fiyatlarının da düşeceği kaçınılmaz olur.” dedi.

Geçtiğimiz hafta yapılan Kırmızı Et Üreticileri Çalıştayı’nı değerlendiren Erol, çalıştayın üreticileri açısından faydalı geçtiğini söyledi. Elazığ Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile üretici arasında bir köprü görevi yürüttüğünü belirten Erol, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

”Elazığ’da 2015 yılı itibari ile mevcut 16 bin 130 adet sığır besisi bulunmaktadır, desteklenen hayvan sayısı 19 bin 536 adet, bu desteklemeler sonucu 3 milyon 370 bin Türk Lirası para desteği olmuştur. Toplam 10 bin 966 adet kesim yapılmış olup, toplamda 2 milyon 958 bin 647 kilogramdır. Ortalama karkas verimi 269 kilogramdır. Şu an ithal dana talepleri alınmaya başlandı ancak 60 tane alma şartı var. Biz buna karşı duruyoruz. Çünkü üreticilerimiz arasında 60 adet ithal dana alacak maddi gücü olmayan üreticilerimiz var. Bu sayının düşürülmesi ve tüm üreticilerimizin bu hizmetten yararlanmasını istiyoruz. Yine besicilerin de DAP kapsamına alınması talebi ve hayvan başına verilen 150 lira desteğin 200 liraya çıkarılması gündemde. Ancak sözleşme yapmayan üreticilere bu destekten faydalanmama söylentisi var. Yönetmeliğe o şekilde girildiği söyleniyor. Biz besicilik yapan herkesin bu destekten faydalanması gerektiğini söylüyoruz. Bunun için çalışma başlattık. Bakanımıza geçen hafta taleplerimizi ilettim.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de hayvancılığın gelişip istenilen düzeye ulaşması için dişi hayvan varlığının arttırılması gerektiğini belirten Erol, şunları ifade etti: ”Hayvancılık konusunda dışa bağımlı olmamız sektörün çökmesi demektir, hayvancılığı kalkındırmak çok da zor bir durum değil, hayvancılığın hammaddesi dişi hayvandır, dişi hayvan varlığını arttırdığımız zaman, zaman içerisinde besi hayvanının da artacağı bu sebeple et sorununun da kalkacağı, et fiyatlarının da düşeceği kaçınılmaz olur. Kayıt dışı dişi hayvan kesiminin önüne geçilmesi lazım. Bakanlık TİGEM aracılığı ile dişi hayvan getirecek. Düve ve inek kesimlerinin 10 yaşına kadar yasaklanması, Bakanlığın yapmış olduğu desteklerin artarak sürmesi, yem maliyetlerinin düşürülmesi ile ilgili çalışmaların artırılması, Et ve Süt Kurumu’nun getireceği canlı besi hayvanının 60 baş şartı küçük işletmeler için sıkıntı olacağı, bu miktarın daha aşağı çekilmesi doğru bir karar olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Erol, ”Her eve et girmesi lazım. Hem üreticimiz hem tüketicimiz kazansın. Et fiyatlarının fazla olması hayvan varlığının az olması ve bilinçsiz dişi hayvan kesiminde kaynaklanıyor. Elazığ’da üreticilerimizin sıkıntıları ile alakalı genel ve kapsamlı bir rapor hazırlıyoruz. İnşallah bunu bakanımıza direk elden teslim etme imkanı yakalayacağız. İnanıyorum ki bu kapsamlı rapordaki çözüm önerileri hayata geçirildiğinde, ilimizdeki ve ülkemizdeki kırmızı et sorunu çözüme kavuşmuş olacak.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz