DAP Başkanı Demir: “Bölge hayvancılığını canlandıracağız”

0
765
DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir (Kaynak: DAP)

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, ‘Doğu Anadolu Bölgesi Havza Bazlı Hayvancılık Master Planı Projesi’ hazırladıklarını belirterek, hedeflerinin bölge hayvancılığını canlandırmak olduğunu söyledi.

DAP Başkanı Demir, Türkiye’nin kırmızı et deposu konumundaki Doğu Anadolu Bölgesi’nde büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ve verimini arttırmak istediklerini vurguladı. Demir, bu amaçla master planı hazırladıklarını kaydederek, bölgedeki 14 ilde havza çalışması başlattıklarını ifade etti. Master planı sonuçlarına göre, büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimine destek vereceklerine değinen DAP Başkanı, şunları kaydetti: “Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 45’i kırsalda yaşıyor ve bu insanlarımızın en büyük geçim kaynağı da hayvancılıktır. Biz, hayvancılıkla meşgul olan insanlarımızın emeğinin karşılığını almasını, hayvancılığın cazip bir sektör olmasını ve bunun gelişmesini arzu ediyoruz. Hayvancılık karlı bir sektör olmaktan çıktı diye yavaş yavaş genç nüfus bölgeyi terk edip, göç ediyor. Biz istiyoruz ki, hayvancılık daha karlı bir sektör olarak devam etsin. Alt yapıları yapalım, çiftçilerimizin hayatlarını kolaylaştıralım. İşgücü ve üretim verimliliği prensibinden hareket ederek, burada insanların hayvancılık yapmasını cazip hale getirmek çalışmalarımızın asıl gayesini oluşturuyor.”

Hayvancılığın gelişmesinde canlı hayvan pazarlarının önemine de dikkat çeken DAP Başkanı Demir, şu ifadeleri kullandı: “Değer zinciri dediğimiz altyapı ve bunun birinci aşaması ise ruhsatlı hayvan pazarlarıdır. Hayvan pazarları için Tarım Bakanlığı’nın 2011 yılında çıkardığı bir yönetmelik var. O yönetmenliğe uygun, tevsi edilebilir bir tip proje hazırladık. Yönetmeliğin istemiş olduğu altyapı, sosyal donatılar, hayvan satış alanları, gübre çukurları, araç yıkama, karantina ve veteriner kontrol odası gibi, hatta çiftçilerimizin sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak çay, yemekhane gibi fiziki altyapıyı içeren bir tip proje hazırladık. Şu anda biz 2011 yılında Tarım Bakanlığının yayınlamış olduğu genelge hükümlerine uygun ruhsat almış hayvan pazarımız 14 ilde de yok. Canlı hayvan pazarları arasında network kuracağız. Yani hangi hayvan pazarında hayvanlar kaça satılıyor? Oradaki hayvan satanlar anında bunu gayri resmi olarak görebilecekler.”

Demir, bölgenin canlı hayvan potansiyelinin iyi kullanılması gerektiğini de vurgu yaparak, sözlerini şöyle tamamladı: “Kesime gelmiş olan hayvanların bölgede kesimini yaparak, katma değerinin burada kalmasını ve karkas et ticaretini yapmak istiyoruz. Doğudan batıya daha organik ve daha özel bir fiyatla satılmasını sağlamak istiyoruz. Eğer karkas et ticareti yapacaksak o zaman zincirin diğer halkası olan ruhsatlı havan pazarlarının yanına da kesimhane kurmak gerekiyor. Pazarda satılan hayvanın, kesimini de burada yapıp, soğuk hava deposunda dinlenmesini de burada yaptıktan sonra, ertesi gün karkas olarak, soğuk zincirle batıya gönderilmesini arzu ediyoruz.” Erzurum’da et borsası kurmak için çalıştıklarına da sözlerine ekleyen Demir, “Hayvan pazarı, kesimhane ve bu alt yapıyı kurduğumuz zaman da evet nihai hedefimiz dediğimiz bir nokta var: Et Borsası. Bu defa kim daha iyi besi yaptıysa, diğer etlere göre 1-1.5 lira daha fazla fiyata satma imkanı olacak. Çünkü karkas ette randıman dediğimiz bir olay var. Bu 300 kiloda 300 lira demektir. Sayın Başbakanımız, son seçim öncesi, Erzurum ilimizde bir et borsası kurulması noktasında iradeyi beyan ettiler. Biz bu sacayağını da tamamladıktan sonra inşallah Erzurum’da et borsasını oluşturmayı düşünüyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz