Antalya Manavgat Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Kocademir, bir arının bal yapımı için günde ortalama bin 500 çiçeği ziyaret ettiğini söyledi.
Ekolojik bal üretimiyle ilgili birlik binasında açıklama yapan Kocademir, arıların çiçeklerden topladıkları nektarla bal yapmakla kalmadıklarını, aynı zamanda nitelikli tozlaşma gerçekleştirerek bitkilerin döllenmesi ile ekolojik dengenin devamlılığını sağladıklarını kaydetti. Kocademir, “Bir arı bir günde bin 500 çiçeği ziyaret ediyor. Arılar hayat kaynağımız olan doğal gıda üretiminin yapı taşı olma görevini de sürdürüyorlar. Bir bal yemek için değil, birçok besin maddesi yiyebilmek için de arılara muhtaç durumdayız.” dedi.
Dişi işçi arılar, nektar, polen ve su tedariki arayışı içinde yuvadan 3,5 kilometre kadar uzağa dahi seyahat ettiğini vurgulayan Kocademir, bunun, her koloninin çevresinde 4 bin hektarlık alan taramasından daha da fazlası demek olduğunun altını çizdi. Kocademir, şunları kaydetti: “Bir arı günde bin 500 kadar çiçeği ziyaret eder ve kendi ağırlığının yarısı kadar nektar toplayarak midesini veya bal kesesini doldurur. Bir arının bal toplamak için ömründe 800 kilometrelik uçuş yapar. Arılar, koloni halinde yaşarlar. Bir kolonide ortalama 50 bin birey bulunur. İlk bahar ve yaz aylarında bir koloninin arıları 7,5 milyon defa çiçeklere sefer düzenler. Bu 20 milyon kilometrelik uçuş mesafesine eşittir.”