Ağrı’da bal üretimi yapan arıcılar yeni sezon için çalışmalara başladı.
Ağrı’nın 2 bin 500 rakımlı Sinek Yaylası’nda üretim yapan balcılar, yeni sezon için hazırlanıyor. Zahmetli ve emek isteyen bal üretimi için balcılar, sezonda verim elde edebilmek için titizlikle çalışıyor.
‘Bin 100 çeşit bitki ile şifalı bal’
Ağrı yöresinde bin 100 çeşit bitki olduğundan ilde üretilen balın şifalı ve organik olduğunu söyleyen bal üreticilerinden Ebubekir Demir, özellikle bu bölgelerde zirai ve kimyasal ilaçlamanın olmamasının önemli etkiye sahip olduğunu söyledi.
Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Kışlatmadan yeni çıktık. Şu an arı geliştirmesi ile uğraşıyoruz. Allah nasip ederse haziran ayından sonra arılarımız bal stokuna başlayacaklar. Daha sonra ürettiğimiz balımızın hasadına başlayacağız. Şu anda gördüğünüz harman Ağrı Dağı bal harmanıdır. Biz Ağrı’nın Sinek Yaylası’ndayız. Bu yaylada arıcılık yapmaktayız.
Iğdır Üniversitesi’nin araştırmasına göre, Ağrı bölgesinde bin 100 çeşit bitki vardır ve bunların 400’ü endemiktir. Bizim balımızın şifa değeri aslında buradan gelmektedir. Biz 2 bin-2 bin 500 rakımda bal üretimi yapıyoruz ki bizim burada zirai ve kimyasal ilaçlama yok düzeydedir.
Bizim köylülerimiz bu tür ilaçlama yapmıyorlar. Ve bizim bitkilerimiz organiktir, organik olduğu için balımızın şifa değeri yüksektir. Arılarımız organik bitkilerden nektari alıp bal yapıyorlar.”