“8 milyon arılı kovanla dünyada 3’üncü sıradayız”

0
1997
“8 milyon arılı kovanla dünyada 3'üncü sıradayız”

Pakdemirli: “8 milyon arılı kovan ile dünyada üçüncü, 110 bin ton bal üretimi ile ikinci sıradayız. Ürettiğimiz balın 30-40 bin tonu çam balı ve bunun 8-10 bin tonu ihraç edilmektedir.”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü kampüsünde yer alan Arıcılık Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’nin açılışına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Pakdemirli, 1963 yılında kurulan Enstitünün bölge ve ülke tarımına, tarımsal sanayiye büyük hizmetler sunduğunu ve sayısız yeniliği ülkeye kazandırdığını söyledi.

“Bugün önemli bir inovasyon merkezini, Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezini Türkiye’ye kazandırıyoruz.” diyen Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Malum, arı kültür ve medeniyetimizde, kutsal bir varlık. 65 milyon yıldır varlığını sürdüren, dünyanın en sosyal ve en önemli canlılarından biri. Arı olmadan ne yaşam, ne de tarım mümkün değildir. Ülkemiz; hem arı popülasyonu, hem de bal üretiminde Dünyada ilk sıralarda yer alıyor. 8 milyon arılı kovan ile dünyada üçüncü, 110 bin ton bal üretimi ile Dünyada ikinci sıradayız. Ürettiğimiz balın 30-40 bin tonu çam balı ve bunun 8-10 bin tonu ihraç edilmektedir.

Ege bölgemiz de, dünya çam balı üretim merkezidir. Çam balı üretiminin yaklaşık %90’ı bu bölgede yapılmaktadır. Ayrıca Ege bölgesi; ana arı ve arı sütü üretim merkezidir.

Bu bölgede aynı zamanda, antik kentleri, doğası, turizm altyapısı ile apiterapi, yani arı ile sağlık hizmeti imkânları da sunmaktadır.

Çam balının önemli üretim merkezlerinden birisi olan Muğla’da, bölgeye adapte olmuş Anadolu arısının bir ekotipi olan Muğla arısı önemli bir gen kaynağımızdır.

Bakanlık olarak; bu potansiyelimizi ve zenginliğimizi korumak ve geliştirmek amacıyla Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde “Arıcılık Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezini” hizmete alıyoruz.

İnşallah bu merkez, uluslararası seviyede önemli çalışmalar yürütecek.  Arı ürünlerinin kalite ve verim olarak artmasına katkı sağlayacak. Ayrıca, arıcılıkla ile ilgili olarak yapılacak araştırmalarda bu merkez, hem destek, hem de yol gösterici rolü üstlenecek.

Tabi Bakanlığımız bünyesinde hazırlanan “Ülkesel Arıcılık Projesi” kapsamında da ciddi mesafeler aldık. Proje içerisinde yer alan, İzmir yöresi Bal Arılarında saf hat oluşturma çalışmasında elit sürüler oluşturuldu ve 2013’te “Damızlık Ana Arı Üretim İzni” alındı. Bu kapsamda Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Efe Arısı geliştirildi ve ulusal tescili yapıldı.

Bu arıya zeybeklerden ilham alarak ve bu bölgeye uygun olarak Efe ismini de verdik.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz