4 günde 3,5 milyon baş kurbanlık kesilecek

0
1196

Kurban Bayramı’nda da 850 bini büyükbaş, 2,7 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 550 bin baş hayvan kesileceğini belirten TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de 4 günlük bayram döneminde kesilecek büyükbaş hayvan sayısının 99 ülkenin sığır, küçükbaş hayvan sayısının ise 134 ülkenin koyun varlığından daha fazla olduğunu belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2014 yılı Kurban Bayramı’nda 880 bin büyükbaş, 2 milyon 500 bin küçükbaş, 2015 yılı Kurban Bayramı’nda ise 867 bin büyükbaş, 2 milyon 700 bin küçükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini hatırlattı.

Bu Kurban Bayramı’nda da 850 bini büyükbaş, 2,7 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyon 550 bin baş hayvan kesileceğini, halkın bu kurbanlıklar için 7,5 milyar liranın üzerinde para ödeyeceğini tahmin ettikleri bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Ülkemizde 1,2 milyonu büyükbaş, 3 milyon 780 bini küçükbaş olmak üzere 4 milyon 980 bin baş kurbanlık var. Her yıl olduğu gibi Kurban Bayramı’nda milyonlarca hayvan kurban edilecek. Henüz kurbanlık almamış vatandaşlarımız, ‘hayvan bulamayacağız’ diye endişe etmesin, kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacak. Ülkemizde ihtiyacı rahatça karşılayacak, hatta ihtiyacın üzerinde 5 milyona yakın kurbanlık var.

Kesilecek büyükbaş sayısı ve bazı ülkelerin sığır varlığı

“Ülkemizde 4 günlük bayram döneminde kesilecek 850 bin büyükbaş hayvan, dünyadaki 99 ülkenin her birinin sığır sayısından daha fazladır. Türkiye’de kesilecek büyükbaş hayvan sayısından daha az sığırı olan ülkeler arasında Macaristan, Letonya, Litvanya, Slovenya, Estonya gibi Avrupa Birliği ülkeleri, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Malezya, Kuzey Kore, Tayvan gibi büyük nüfuslu ülkeler; Yunanistan, Bulgaristan, İsrail gibi bölge ülkeleri de bulunuyor.

Norveç’te 839 bin, Macaristan’da 782 bin, Malezya’da 761 bin, nüfusu 70 milyonu bulan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 755 bin, Litvanya’da 713 bin, Ermenistan’da 677 bin, Tunus’ta 671 bin, Yunanistan’da 659 bin, Bulgaristan’da 576 bin, Kuzey Kore’de 575 bin, 30 milyonluk Suudi Arabistan’da 520 bin, Arnavutluk’ta 500 bin, Slovakya’da 468 bin, İsrail’de 461 bin, Slovenya’da 460 bin, Letonya’da 406 bin, Estonya’da 261 bin, Libya’da 200 bin, Tayvan’da 145 bin baş sığır var.

Bayramda kesilmesi beklenen 850 bin büyükbaş hayvan sayısından fazla sığır sayısı bulunan ülke sayısı 108’i ancak buluyor.”

Kesilecek küçükbaş sayısı ve bazı ülkelerin koyun varlığı

Kurban Bayramı’nda 4 günde kesileceğini tahmin ettikleri 2,7 milyon baş küçükbaş hayvanın, 134 ülkenin her birinin toplam koyun varlığından daha fazla olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu bilgileri verdi:

“Aynı şekilde, Türkiye’de kesilecek küçükbaş hayvan sayısından daha az koyunu olan ülkeler içinde; Norveç, Küba, Portekiz, Bangladeş, Sırbistan, Almanya, Bulgaristan, Macaristan, Hollanda, Ukrayna yer alıyor.

Norveç 2,3 milyon, Küba 2,2 milyon, Portekiz 2 milyon, Bangladeş 1,9 milyon, Sırbistan 1,7 milyon, Almanya 1,6 milyon, Bulgaristan 1,4 milyon, Macaristan 1,2 milyon, Hollanda 1,1 milyon, Ukrayna’da 1,1 milyon koyun varlığına sahip durumda. Türkiye’de kesilmesi beklenen küçükbaş sayısı Almanya’nın koyun varlığından 1,1 milyon daha fazla… 82 milyonluk Almanya’da 1,6 milyon koyun var. Türkiye’de 2,7 milyon küçükbaş Kurban Bayramı’nda kesilecek.

Kurban Bayramı’nda kesilmesi beklenen küçükbaş hayvan sayısından fazla koyun varlığına sahip ülke sayısı sadece 59’da kalıyor.”

“Kesim işlemi mutlaka tecrübeli kişilerce yapılmalı”

Kurban kesim işleminin mutlaka tecrübeli kişilerce yapılması, yüzerken hayvan derilerine zarar verilmemesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Kesim, tecrübeli kişiler tarafından yapılmazsa, hayvan strese giriyor ve et kalitesi düşüyor. Acemi kişilerin kesim yapması tehlikelere de neden oluyor. Bu kişiler, hem kendilerine hem yardımcılarına hem de çevredekilerine zarar verebiliyor. Acemi kişilerin yaptığı kesim işlemi aynı zamanda hayvana eziyet verilmesine de neden olabiliyor.

Hayvan kesimi yapılan alanlarda oluşacak atıkların yol açacağı çevre kirliliğine yönelik tedbirler, mutlaka sıkı şekilde alınmalıdır. Halk sağlığına yönelik olası riskler ancak böylelikle bertaraf edilebilir.

Kurban etlerinin muhafazası konusu da önemlidir. Etler, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak, kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli, 5-6 saat sonra da buzdolabına kaldırılmalıdır. Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşetler içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmamalıdır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz