Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, veteriner hekimlerin uzmanlık yönetmeliğinin yayımlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede; “36 yıldır hakkımız olan uzmanlık eğitiminin gasp edilmesine rağmen, bu gün, Yönetmeliğin yayımlanmasından memnuniyet duyduk.” ifadelerini kullandı.
Veteriner Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği, 02 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik; Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; Veteriner hekimlerin 30 yıldır uzmanlık eğitiminden mahrum bırakıldıklarını vurgulayan Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, uzmanlık yönetmeliğinin yayımlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede ise “36 yıldır hakkımız olan uzmanlık eğitiminin gasp edilmesine rağmen, bu gün, Yönetmeliğin yayımlanmasından memnuniyet duyduk.” ifadelerini kullandı. Gözet, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:
“Uzmanlık eğitimleri, 1954 yılında 6343 sayılı “Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği İle Odalarının Teşekkül Tarzına Ve Göreceği İşlere Dair Kanun” yayımlandıktan sonra, bu kanun kapsamında uzmanlık eğitimleri, A.Ü Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan Uzmanlık Yüksek Okulu bünyesinde 1982 yılına kadar yürütülmüştür.
YÖK yasasının yürürlüğe girmesi ve buna bağlı olarak Uzmanlık Yüksek Okulunun kapatılması ile bu süreç sona ermiş oldu. Uzun uğraşlar sonrasında, 1995 yılında yeni bir Uzmanlık Yönetmeliği yayımlanmış ancak; Veteriner Hekimler Derneğinin açtığı dava sonucu bu yönetmelik uygulanamamış ve günümüze kadar veteriner hekimler uzmanlık eğitiminden mahrum bırakılmıştır. Bu durum, mesleki gelişimimize çok önemli zararlar vermiştir. Umarım, bundan sonraki süreçte böyle bir olay yaşamayız.
Yayımlanan Yönetmeliğin hazırlık aşamasında, Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, odalarımızın, fakültelerimizin ve enstitülerimizin katkıları ile görüşlerimiz oluşturularak Bakanlığa iletilmiştir. Ve görüşlerimizin büyük ölçüde dikkate alındığı görülmektedir.
Yönetmelik, iyi uygulandığı takdirde, bu günkü mesleki ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek düzeydedir. Değişen şartlar durumunda yeni düzenlemelere gidilebilir.
Meslek camiası olarak, 36 yıldır hakkımız olan uzmanlık eğitiminin gasp edilmesine rağmen, bu gün, Yönetmeliğin yayımlanmasından memnuniyet duyduk.
Yönetmeliğin hazırlanması ve yayımlanması sürecinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara, meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
Mesleğimizin gelişimine önemli katkılar sunacak olan bu Yönetmeliğin, en kısa sürede uygulamaya konmasını ve Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”