353,8 milyon TL destek ödemesi süt üreticisinin hesabında

0
1347
353,8 milyon TL destek ödemesi süt üreticisinin hesabında

Yalova’da gerçekleştirilen kivi hasat törenine katılan Bakan Pakdemirli, çiğ süt destekleme ödemeleri kapsamında 262 bin 641 yetiştiricinin, 2 milyon 635 bin ton çiğ sütü için 353 milyon 849 bin lira destekleme ödemesinin çiftçilerin hesabına yatırılmaya başlandığını duyurdu.

Tarım ve Ormana Bakanı Bekir Pakdemirli, Yalova’da Kivi Hasat Törenine katıldı. Türkiye’nin dünyanın en zengin biyoçeşitliliğine sahip ülkelerinden birisi olduğunu dile getiren Pakdemirli, “Kivinin de içinde olduğu yüzlerce ürün bu coğrafyada yetişiyor. Dünya’da kivi üretimi; yaklaşık 4 milyon ton! Ülkemiz ise, yaklaşık 31 bin dekar alanda yapılan kivi üretimi ile dünyanın sayılı üreticilerinden biri haline geldi. Son 18 yılda, kivi üretimimiz 30 kat gibi rekor bir artışla 2.500 tondan 74 bin tona ulaştı. Yalova’mız da, yıllık 25 bin ton kivi üretimi ile Türkiye’de birinci sıradadır.” ifadelerini kullandı.

Yalova’da 6 bin 300 dekar alanda kivi üretimi yapıldığını ve 2 bin aileye gelir kapısı olduğunu bildiren Pakdemirli, Yalovalı çiftçilerin, 2019 yılında 3 milyon dolarlık kivi ihracatı yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi.

Bu yıl devreye aldıkları Dijital Tarım Pazarı’nın (DİTAP) sözleşmeli üretim, fiyat istikrarı, aracıların kaldırılması, maliyetlerin düşürülmesi gibi çok sayıda unsuru içeren önemli bir proje olduğunu Bakan Pakdemirli, “Ürününüze değer fiyattan pazar bulmanız ve alın teri ile emeklerinizin karşılığını almanız için, burada tüm üreticilerimizi DİTAP’a üye olmaya davet ediyorum.” Dedi. 

“Kivi üreticilerine dekara 19 lira mazot ve gübre desteği veriyoruz”

Bakanlık olarak kivi üretiminin gelişmesi ve kivideki katma değerin artması için önemli destekler sağladıklarını belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Kivi üreticilerine dekara toplam 19 lira mazot-gübre desteği veriyoruz. Ayrıca, dekara 10 lira katı organik-organomineral gübre desteği, 20 ila 40 lira arasında organik tarım ve iyi tarım desteği sağlıyoruz. Kivi üretiminde yeni bahçe kurulumunu da destekliyoruz. Bu amaçla standart fidan kullanımı ile kurulan bahçelerde dekara 100 lira, sertifikalı fidan kullanımında ise 280 lira destek veriyoruz. Küçük aile işletme desteği kapsamında, dekara 100 Lira sağlamaktayız. Bunların yanında, üretilen kivilerin, işleme, pazarlama ve depolama yatırımlarına da ciddi hibe imkânları sunuyoruz. Bugüne kadar, 13 soğuk hava deposu ile 16 işleme, ambalajlama ve paketleme olmak üzere toplam 29 projeye 8,2 milyon TL hibe desteği verdik. Ayrıca, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerimiz tarafından kivi üreticilerimize ve sektöre, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi ile finansman sağlanıyor. Bunun yanı sıra, çiftçilerimizi doğal afetlerden korumak amacıyla TARSİM kapsamında, poliçenin % 50’sini devlet olarak destekliyoruz. Üreticinin genç ve kadın olması durumunda, poliçe destek oranını da arttırıyoruz.”

Bakanlık olarak kivi yetiştiriciliğinde Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiğini belirten Pakdemirli, bu kapsamda, Türkiye’nin ilk yerli kivi çeşidi olan “İlkaltın” ve “Kemalbey” kivi çeşitlerinin tescil edildiğini söyledi.

Kivi üretimini geliştirmek amacıyla Çınarcık ilçesinde 500 dekarlık kivi bahçesi kurulumunun hibe programının 1. Etabının bugün başlayacağını açıklayan Pakdemirli, 65 dekar alanda kurulacak kivi bahçeleri için 400 bin lira hibe desteği sağlayacaklarını dile getirdi.

Süt üreticilerinin destekleri hesaplarında…

Bakan Pakdemirli konuşmasında süt üreticilerine destekleme ödemeleri ile alakalı olarak bilgiler de paylaştı.

Pakdemirli destekleme ödemeleri ile ilgili şöyle konuştu:

“Çiğ süt destekleme ödemeleri kapsamında 262 bin 641 yetiştiricimizin, 2 milyon 635 bin ton çiğ sütü için 353 milyon 849 bin lira destekleme ödemesi, malak desteği ödemesi kapsamında, 3 bin 610 yetiştiricimizin, 10 bin 289 baş malağı için 2 milyon 670 bin lira destek ödemesi ve Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 413 projeye 58 milyon 235 bin lira olmak üzere toplam 414 milyon 754 bin lira destekleme ödemesini bugün saat 18.00’den sonra çiftçilerimizin hesaplarına yatırmaya başlayacağız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz