Göç, Erzurum’da tarımsal üretimi vurdu

0
839
Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar

Erzurum’da bitkisel üretim işletme sayısı her geçen yıl azalış gösteriyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, göçle birlikte şehirde bitkisel üretim yapan işletme sayınının azaldığını belirtti. Akar, 2002’de 58 bin olan bitkisel üretim işletme sayısının 35 binlere düştüğünü söyledi.

Erzurum demografik göçle birlikte ekonomik olarak da zayıflıyor. Şehir nüfusunun yüzde 35’i kırsalda yaşıyor. Mera ve işlenebilir tarım arazileri bakımından iyi bir noktada olan Erzurum, sosyo-ekonomik nedenlerle göç veriyor. Özellikle kırsaldan göçün yoğun olması tarım işletmelerini de olumsuz etkiliyor. Bitkisel üretim yapılan işletme sayısında ülke içi yüzde 1,6 paya sahip olan Erzurum’da bu oran her geçen gün aşağıya düşüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, bitkisel üretim yapan işletme sayısında göçle birlikte düşüş yaşandığını dile getirdi. Akar, 2002’de 58 bin olan bitkisel üretim işletme sayısının geçen yıl sonu itibariyle 35 bine kadar gerilediğine dikkat çekti. Akar, sosyal, ekonomik ve güvenlik gibi nedenlerle Erzurum’un Ağrı, Muş, Ordu, Tokat ve Yozgat’tan sonra en çok göç veren 7. il olduğuna vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:

“İlimizde tarım ve hayvancılıkla ilgili işletme sayısı toplamda 92. Bunun 77 bini hayvansal üretim yapan işletmeler geri kalan 35 binini ise bitkisel üretim yapan işletmeler oluşturuyor. 2002’de 58 bin olan bitkisel üretim yapan işletme sayısı geçen yıllar içerisinde gerileyerek 35 bine düştü. Bu da şehir ekonomisi adına düşündürücü bir gelişme. Yine ilimizde nüfusun yüzde 12’sinin tarımsal işletmesi mevcut olup, ortalama 4 kişilik hane halkına göre yaklaşık yüzde 50’si doğrudan tarım faaliyetleri içerisindedir. Nüfusa göre en yoğun tarımsal işletmeler ise Şenkaya, Karayazı, Olur, Tekman ve Köprüköy ilçelerinde bulunmakta.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz