5 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

FAO’dan kadınlara kooperatifleşme çağrısı

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, küresel ölçekte kadınların tarımsal arazilerin yalnızca yüzde 20’sine sahip olduğunu bu rakamın Türkiye’de ise yüzde 13 olduğunu ifade ederek kadınlara kooperatifleşme çağrısında bulundu.

“FAO Tartışıyor” online etkinlik serisinin ikincisi Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Tarım ve Kadın” temasıyla yapıldı. 

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık’ın moderatörlüğünde gerekleşen etkinlikte kırsaldaki kadınların mücadelesi masaya yatırıldı. Kadın Girişimciler Derneği Başkan Yardımcısı Berrin Kuleli, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu, Edirne Milletvekili Kadın erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Fatma Aksal gibi yolları tarım ve gıda ile kesişen farklı kurumdan isimlerin katıldığı etkinlikte kadınların karar alma süreçlerine etkin katılımının yolları, kaynaklara, pazara erişimi ile yönetici ve liderlik pozisyonlarına ulaşmada eşit haklara nasıl sahip olabilecekleri tartışıldı. 

Açılış konuşmasını yapan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, kırsal bölgelerde yaşayan kadınların kaynaklara erişimde ayrımcılığa uğradığını belirterek “Ücretsiz iş yükünü onlar çekiyor. Kırsaldaki kadınlarımız hem evde anneler hem tarlada işçiler” diye konuştu. Selışık, küresel ölçekte kadınların tarımsal arazilerin yalnızca yüzde 20’sine sahip olduğunu bu rakamın Türkiye’de ise yüzde 13 olduğunu ifade ederek kadınların bu konuda daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu söyledi. Tarımda kadını lider olarak görmek istediğini belirten Selışık, “Kadınlarımız kooperatiflerde daha aktif yer almalı. Sadece kadınlarımız değil küçük aile çiftçilerimiz de kooperatif gibi güçlü örgütlü yapılar sayesinde pazara daha iyi erişim sağlayabilir” diye konuştu. 

TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç  ise tarımda istihdamı büyük ölçüde kadınların oluşturduğunu belirterek “Kadın hep emek veren tarafta oldu bugüne kadar. Onları artık yönetici pozisyonlarında lider olarak görmek istiyoruz” dedi. 

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Fatma Aksal da özel sektörde işverenlerin kadınlara eşit davranmadığını, bu yüzden kadınlara çalışmaları için uygun ortam ve koşulların sağlanması gerektiğini belirtti. Gençlerin tarıma olan ilgisinin artmasından memnuniyet duyduğunu belirten Aksal, “Kırsalda yaşayan kadın tarımın içinde ve üretime çok ciddi katkı sağlıyor. Biz kadınlarımızı sadece tarımda değil, ekonomi, siyaset ve sanat gibi her alanda görmek istiyoruz. Kadınların üretimde yer almaları kadar karar mekanizmalarında yer almaları da çok önem teşkil ediyor” diye konuştu. 

Kayıt dışı çalışanların büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu belirten TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu ise kırsal kalkınmada kadınlara büyük önem verdiklerini belirtti. Kocaoğlu, bu alanda kadın girişimciliğini artırmak, karar mekanizmalarında kadınların daha fazla olmasını sağlamak ve öğrenciler için de geleceğin girişimcilerine yönelik mentörlük yapmayı amaçladıklarını söyledi. 

Kadın Girişimciler Derneği Başkan Yardımcısı Berrin Kuleli de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen ve kadınları ev içine hapseden bir kültürden geldiklerini belirterek kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer almasına yönelik çalışmalar içinde olduklarını anlattı. 

Kaynak: Ajans Bizim

Bu haber de ilginizi çekebilir: COVID-19, aç insan sayısını 130 milyon artırabilir

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...