FAO: Teknoloji kırsaldaki kadınları güçlendirmenin anahtarı olabilir

0
439
Makedonyalı çiftçi Suzana Dimitrievska çiftliğinde verimliliği artırmak için bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanıyor. Fotoğraf: ©FAO/Sophie Treinen

FAO Bilgi ve Bilgi Yönetimi Yetkilisi Sophie Treinen: “Dijital devrim vaatlerine rağmen kırsaldaki kadınlar hala erkekler kadar bilgi ve iletişim teknolojilerine aynı erişim ve denetime sahip değiller.”

Dijital devrim birçok gelişmekte olan ülkede kırsal alana ulaşırken kırsal dijital bölünme önemli zorluklar oluşturmaya devam ediyor. Üçlü bir bölünme ile karşı karşıya kalan kadınlar için sorun daha da akut: dijital, kırsal ve cinsiyet.

Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımında toplumsal cinsiyetin anaakımlaştırılmasına dair İngilizce yeni FAO yayını kırsal alanlardaki erkeklerin ve kadınların bu yeni teknolojilerin faydalarından nasıl yararlanabileceğini ele alıyor.

FAO Bilgi ve Bilgi Yönetimi Yetkilisi Sophie Treinen “Dijital devrim vaatlerine rağmen kırsaldaki kadınlar hala erkekler kadar bilgi ve iletişim teknolojilerine aynı erişim ve denetime sahip değiller.” dedi.

Bunun sebepleri arasında kültürel ve sosyal faktörler, zaman ve hareketlilik kısıtlamaları, ağır iş yükleri, yetersiz mali kaynaklar ve düşük eğitim seviyesi yer alıyor. Yine de birçok durumda teknoloji bu engellerin üstesinden gelmek için önemli bir katkı sağlayabilir.

Treinen “Kimseyi geride bırakmamak ve bu bölünmeleri şiddetlendirmemek için FAO toplumsal cinsiyet meselelerinin anaakımlaştırıldığı tarım ve kırsal kalkınma için ulusal dijital stratejiler geliştirmeyi öneriyor.” diye ekledi.

Toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımla bu stratejiler kırsal kesimlerde cinsiyet eşitliğini daha ileriye götürebilir ve artan tarımsal üretim, geliştirilmiş pazarlama ve özellikle kadınlar tarafından yönetilen diğer gelir getirici faaliyetlerin geliştirilmesi yoluyla yoksulluğun azaltılmasına müteakip bir etki yapabilir.

Toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek isteyen bu girişimlerin sadece kadınları değil erkeklerle birlikte büyük aile birimi ve toplumu hedeflemesi kritik önem taşıyor. Bilgi ve iletişim teknolojisi girişimlerine aile veya hatta toplum merkezli yaklaşım, kadınların bunları kullanabilmesinin önemli olduğu anlayışını pekiştirmeye yardımcı olacaktır.

FAO ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Roma’da bugün Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenledikleri ortak bir etkinlikte, kırsaldaki kadınların ekonomik olarak güçlenmesini desteklemek için bilgi iletişim teknolojilerinin rolüne odaklanan bu aynı konuyu tartıştı.

Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti’nden iyi bir örnek

Yeni FAO yayını Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti’nden Suzana Dimitrievska’nın hikayesi de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden birçok örnek olay incelemesine yer veriyor. Dimitrievska organik tarımını dijital araçlarla daha verimli hale getirmek istedi ve ofisinden ayrılmadan bir dizi planlama ve yönetim işlevini yerine getirmesini sağlayacak bir yazılım belirledi.

İlk başta çiftlik yönetim yazılımı şirketinin yetkilileri bir kadın çiftçinin yaklaşımı konusunda şaşırdıklarını ancak Dimitrievska’nın fikrinden vazgeçirilemediğini belirtti. Sonunda ısrarları sona erdi. Yazılım ona; çiftlikte hangi ürünlerin hangi miktarlarda yetiştirmeye değeceğini belirlemesine yardımcı olan aradığı karar verme gücünü sağladı. Dimitrievska bunun yanı sıra gaz ve gübre harcamaları ve emek gücü maliyetlerini düşürmeyi başardı.

Geçtiğimiz sezonun aşırı yüksek sıcaklığı onu daha da düşünmeye sevk etmiş ve Dimitrievska bir sonraki adım olarak hassas tarıma yatırım yapmayı düşünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz