Fakıbaba: “Bilimin sunduğu imkânlardan faydalanmamız gerekiyor”

0
417
Fakıbaba: "Bakanlık olarak yürütmüş olduğumuz tarımsal faaliyetlerimizde üniversiteler, sivil toplum örgütleri, üretici örgütleriyle birebir hareket edip onlarla beraber ortak projeler üreteceğiz.”

Bazı üniversitelerin rektörleri ve dekanlarıyla TİGEM Sosyal Tesisleri’nde bir toplantı gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, illerde, tarım ve hayvancılıkla ilgili dinamiklerin bir araya gelmesinin önemini vurguladı.

Bakan Fakıbaba, “Toprağın korunmasında, sulamanın yapılmasında, gübrelemede, tohumun toprağa atılmasında, bitkinin gelişim sürecinde, hayvan yetiştiriciliğinde, yani tarımsal üretimin tüm aşamalarında bilimin sunduğu imkânlardan faydalanmamız gerekiyor. Bakanlık olarak yürütmüş olduğumuz tarımsal faaliyetlerimizde üniversiteler, sivil toplum örgütleri, üretici örgütleriyle birebir hareket edip onlarla beraber ortak projeler üreteceğiz.” dedi.

Bazı üniversitelerin rektörleri ve dekanlarıyla TİGEM Sosyal Tesisleri’nde bir toplantı gerçekleştiren Bakan Fakıbaba, gıdada ve tarımda son yıllarda başarılı gelişmeler yaşandığını, bu süreçte diğer paydaşların yanı sıra üniversitelerle işbirliği içerisinde hareket edilmesinin de etkisinin olduğunu söyledi.

Tarımsal üretimimizin artırılması ve gıda güvenilirliğinin sağlanması noktasında üniversitelerdeki ziraat fakülteleri ve veterinerlik fakültelerinde akademik görüşlere önem verdiklerini söyleyen Fakıbaba “Tarımda ve hayvancılıkta bilginin öncülüğünde, bilimle beraber yürümek bakımından üniversiteler önemli. Üniversiteler, tarımda, sanayide, siyasette, yani her alanda birikimlerini toplumla, üreten kesimle, idarecilerle paylaşmalıdırlar. Sizlerin birikimlerinizi, gıda, tarım ve hayvancılık sektörümüze ne kadar yansıtabilirsek o oranda daha sağlıklı, kaliteli ve verimli bir üretim gerçekleştirebiliriz. Bilgiyi, teknolojiyi, insan kaynağımızı, kaynaklarımızı çok iyi değerlendirmek zorundayız. Dünya piyasalarında rekabet edebilmenin, tarımda, hayvancılıkta var olabilmenin çıkış yolunun bu şekilde olacağını düşünüyorum.” dedi.

Toprağın su, çiftçinin de bilgi ile buluşturulmasının gayreti içerisinde olduklarını kaydeden Fakıbaba, artık il ziyaretlerinde üreticilerle gerçekleştirdikleri programlarda mutlaka ziraat fakültesi ve veteriner fakültesindeki bilim insanlarının da bulunmasının faydalı olacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“İllerde, tarım ve hayvancılıkla ilgili dinamiklerin bir araya gelmesi lazım. Çünkü toprağın korunmasında, sulamanın yapılmasında, gübrelemede, tohumun toprağa atılmasında, bitkinin gelişim sürecinde, hayvan yetiştiriciliğinde, yani tarımsal üretimin tüm aşamalarında bilimin sunduğu imkânlardan faydalanmamız gerekiyor. Bakanlık olarak yürütmüş olduğumuz tarımsal faaliyetlerimizde üniversiteler, sivil toplum örgütleri, üretici örgütleriyle birebir hareket edip onlarla beraber ortak projeler üreteceğiz. Bilimin öncülüğünde ülkemizi daha üretken ve daha müreffeh kılabiliriz.”

Tarımsal sulamada su israfının önüne geçmek ve vahşi sulamayı sona erdirmek için modern basınçlı sulama sistemlerine ciddi oranda destek verdiklerinin altını çizen Fakıbaba sulama ile arazi toplulaştırma çalışmalarının koordineli bir şekilde yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.

Toplantıya Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A.Haluk Özen, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Belgin Sarımehmetoğlu, Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergin Dursun katıldı.

Toplantıya katılan rektörler ve dekanlar, böyle bir görüşmenin tertip edilmesinden dolayı duydukları memnuniyeti ifade ederek, Bakanlığın üreticilerle üniversiteleri bir araya getirmesine dönük yürüttüğü süreci yakından takip ettiklerini ve bu süreçte bilimsel anlamda her tür katkıyı vermeye hazır olduklarını belirttiler.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz