Eroğlu: “165 milyar metreküp suyu biriktirecek kapasitemiz var”

0
853

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’na, “sulama yatırımlarıyla” ilgili sunum yaptı.

Özellikle son yıllarda iklim değişikliğinin etkisiyle hava sıcaklıklarında artış gözlendiğini ve yağışların düzeninin bozulduğunu belirten Eroğlu, Türkiye’nin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu, yağışların bölgelere ve mevsimlere göre farklılık gösterdiğini anlattı.

Yıllık yağış miktarının 450 milyar metreküp, yıllık toplam kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp, kişi başına düşen yıllık su miktarının bin 454 metreküp olduğunu dile getiren Eroğlu, bu suyun yüzde 74 sulamada, yüzde 13’ünün içme-kullanmada, yüzde 13’ünün sanayi suyu ihtiyacını karşılamada kullanıldığını kaydetti.

Eroğlu, 13 yılda 320 baraj, 309 gölet, 384 sulama tesisi, 98 içme suyu temini tesisi, 10 atıksu arıtma tesisi, bin 930 taşkın koruma tesisi yapıldığına dikkati çekti.

13 yılda yapılan depolamaların sayısının 70-80 yılda yapılanlardan daha fazla olduğunu ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin şu anda 165 milyar metreküp suyu biriktirecek kapasitesi olduğunu dile getirdi.

DSİ tarafından işletmeye açılan sulamalarda üretim değerinin, sulamadan önceki duruma göre 5 kat arttığını söyleyen Eroğlu, Türkiye’nin ekonomik olarak sulanabilir arazisinin 85 milyon dekar, şu anda sulanabilir arazinin ise 62 milyon dekar olduğunu kaydetti.

Diğer araziler için projelerin devam ettiğini, 2019’a kadar takriben 10 milyon dekar arazinin daha sulamaya açılacağını belirten Eroğlu, “Böylece yıllık ilave 10,9 milyar lira
zirai gelir artışı sağlanacak.” diye konuştu.

“1000 Günde 1001 Gölet ve Bend Tesisi” inşa edilerek 611 milyon metreküp depolama, 1,7 milyon dekar arazide sulama ve taşkın koruma sağlandığına dikkati çeken Eroğlu, bunun toplam maliyetinin 3,3 milyar lira olduğunu bildirdi. 2019’a kadar bin 71 gölet inşa edileceğini ve 3 milyon dekarın sulanacağını, bunun maliyetinin ise 15 milyar lira olacağını bildirdi.

Eroğlu, projenin gerçekleştirilmesiyle 300 bin vatandaşın iş imkanına kavuşacağını, 3 milyar lira ilave yıllık gelir artışı sağlanacağını, kırsaldaki göçün önlenerek vatandaşın yerinde istihdam edileceğini, taşkın zararları ve toprak erozyonunun önleneceğini, yeraltı suyu potansiyelinin emniyetli rezervde tutulabileceğini vurguladı.

Projenin gerçekleştirilmesiyle civar nüfusun içme suyu ihtiyacının temin edileceğini, hayvanların su ihtiyacının karşılanacağını da anlatan Eroğlu, “Su ürünleri üretimi ülke genelinde yaygınlaştırılacak, yangın söndürme gayesiyle kullanılacak, mesire ve rekreasyon alanları oluşturulacaktır.” dedi

Eroğlu, 2003’ten sonra iptidai sulama sistemi terk edilerek basınçlı borulu sisteme geçildiğini, böylelikle suyun en fazla kullanıldığı alan olan zirai sulamada büyük tasarruflar yapıldığını söyledi.

GAP’a 20 milyar lira yatırım yapıldığını dile getiren Eroğlu, “GAP’ı 2019 sonu tamamen bitirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Orta Anadolu Gelişim Projesi, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP), Ege Gelişim Projesi (EGEGEP), Doğu Anadolu Projesi (DAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ile ilgili bilgi veren Eroğlu, KOP’tan sonra bölgeye yönelik ikinci bir dev projenin hazırlandığını ifade etti.

Eroğlu, Su Kanunu Tasarısı’nın Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını da bildirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz