Zeytin rekoltesinde büyük düşüş

0
693
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen 2018-2019 Zeytin Rekolte Tahmini Toplantısı’na katıldı. Bakan Pakdemirli toplantının ardından zeytin silkme makinesi kullanarak zeytin hasatı yaptı.

2018-2019 sezonu zeytin rekolte tahminini Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli açıkladı. Bakan tarafından 1,5 milyon ton olarak açıklanan rekoltenin, geçen sezonun 2 milyon 31 bin ton seviyesinde gerçekleşen rekoltesinden çok uzakta olduğu görüldü. Rekoltedeki düşüş yüzde 36’ya, zeytinyağındaki düşüş ise yüzde 27’ye yaklaştı. UZZK Başkanı Tibet, rekoltedeki düşüşün büyük oranda iklim değişikliği kaynaklı olduğunu söyledi.

Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen 2018-2019 Zeytin Rekolte Tahmini Toplantısı’na katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yapılan çalışmalara göre 2018-2019 sezonunda zeytinde 1,5 milyon ton rekolte beklendiğini açıkladı. Bu rekoltenin 423 bin tonu sofralık olarak ayrılacak, 1 milyon 77 bin tonu yağlık olarak değerlendirilecek. Yağlık olarak ayrılan miktardan ise 193 bin ton zeytinyağı çıkacağı tahmin ediliyor.

Türkiye sofralık zeytinde dünya ikincisi

Toplantıda, “Zeytine sorsalardı ‘kimi bakan olarak istersin’ diye, herhalde beni seçerdi, bu işi her boyutuyla yaptım.” ifadelerini kullanan Bakan Pakdemirli, sofralık zeytinde Türkiye’nin İspanya’dan sonra dünyada ikinci, zeytinyağında ise dördüncü sırada olduğunu hatırlatarak; “Zeytin üretimi 600 binden 846 bin hektara gelmiş, bana soracak olursanız yeterli değil. Ben 20 senenin üzerinde bu işin içindeyim, daha hızlı büyümemiz lazım.” diye konuştu.

Zeytin ve zeytinyağı okuryazarlığını geliştirmek istediklerine dikkati çeken Bakan Dr. Pakdemirli, bunun yanında da tüketimi yükseltme hedeflerini vurguladı.

“İhracata kafa yormamız gerekiyor”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İzmir’de Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen 2018-2019 Zeytin Rekolte Tahmini Toplantısı’na katıldı. Bakan Pakdemirli toplantının ardından zeytin silkme makinesi kullanarak zeytin hasatı yaptı.

Zeytinde ihracatın artmasını gerektiğini aktaran Dr. Bekir Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Dünyada ikinci olduk’ diyoruz ama lider de olabiliriz. Zeytini mutlaka tekrar ele almamız lazım. Zeytin sektörüne yönelik çalışmalar sürecek. Yapılan çalışmalara göre 2018-2019’da 1,5 milyon ton rekoltemiz görülüyor ve bunun 1 milyon 77 bin tonu yağlık, 423 bin tonu sofralık, bundan da 193 bin ton zeytinyağı çıkacağı varsayılıyor.

Türkiye’deki tarım ürünlerinden katma değerli global bir marka oluşturmalıyız. İtalya’nın Napoli kentinde adam domatesleri alıyor, kurutuyor ve kilosunu 25 avroya satıyor. Bu katma değeri yakalayacak bir şeyler yapmalıyız. Klasik, anadan babadan kalma yöntemleri bırakıp artık ambalajlı ihracata kafa yorulması lazım. Modern tekniklerin hepsini kullanmamız lazım.”

Tağşişli ürünlere verilen cezalar artırılacak

Tağşişle ürünlere verilen cezalarla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını da ifade eden Dr. Pakdemirli, “Artık bunu da caydırıcı hala getireceğiz. Cezaları ödenemeyecek boyuta getirirsek ve ‘ödeyemedim’ derse ‘kusura bakma yapmasaydın’ diyeceğiz. Hepimiz bunun karşısında olmamız lazım. Destekler konusuna gelince, 80 kuruş desteği artırırsak ne olur bilmiyorum ama ambalaj desteğini yükseltip ihracatı artırmamız lazım. Kalite artarsa üretici de sanayici de gayret gösterir. Egeliler olarak zeytinyağına sponsor olup onu anlatmamız lazım. Verilen destekler de önemli ama birilerinin eline oltayı vermek değil de balık tutmayı öğretmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

Rekolte düşüşü iklim değişikliği kaynaklı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet de konuşmasında, zeytinyağı arzının geçen yıldan devreden stoklarla birlikte 220 bin ton olacağını ve arzda bir sıkıntı yaşanmasını beklemediklerini açıkladı. Tibet, Zeytin üretimindeki düşüşün büyük oranda iklim değişikliğinden kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

*2016/2017 sezonunda Türkiye Genelinde Toplam 144 milyon 384 bin 666 adet meyve veren zeytin ağacından, 1 milyon 535 bin 055 ton zeytin rekoltesi elde edilmişti. 2017/2018 sezonunda ise meyve veren ağaç sayısı 7 milyon artışla toplam 151 milyon 347 bin 628 ağaca ulaşmış, zeytin rekoltesi ise 2 milyon 31 bin ton olarak tahmin edilmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz