Rusya’ya yönelik yaş sebze-meyve ihracatı hakkında TBMM’ye soru önergesi veren CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, Karadeniz’de yaş sebze ve meyve ihracatında adeta bir haraç düzenin kurulduğunu söyledi.
Yaş sebze ve meyvenin Türkiye’nin en önemli ihracat kalemlerinden birisi olduğunu ve bu ürünlerin ihracatı için en önemli pazarın ise sınır komşumuz olması ve pazarın büyüklüğü nedeniyle Rusya olduğunu belirten Pekşen, “Ancak AKP iktidarı her alanda olduğu gibi yaş sebze ve meyve ihracatını da yandaşlarına peşkeş çekmektedir. İhracat yapma yetkisi yandaşlara verilmiş ve yıllardır bu alanda faaliyet gösteren firmalar liste dışı bırakılmıştır.” dedi.
Rusya’ya yönelik yaş sebze-meyve ihracatı hakkında TBMM’ye soru önergesi veren CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.
AKP iktidarının yaş sebze ve meyve ihracatını da yandaşlara peşkeş çektiğini ifade eden Pekşen, “Rusya Federasyonu, ülkemizin en stratejik sektörlerinden ve istihdama yaptığı büyük katkının yanı sıra tarımla uğraşan vatandaşlarımızın geçim kaynağı olan yaş meyve ve sebze sektörü için vazgeçilemez ve en önemli ihracat pazarıdır. Ancak AKP her alanda olduğu gibi yaş sebze ve meyve ihracatını da yandaşlara peşkeş çekerek yıllardır bu sektörde önemli başarılar sağlayan firmaları devre dışı bırakarak ihracatçıyı bitme noktasına getirmiştir.” dedi.
Karadeniz’de yaş sebze ve meyve ihracatında adeta bir haraç düzenin kurulduğunu söyleyen Pekşen, “AKP yandaşlarına ihracat izni verildi ve diğer firmalar ihracat için bu firmalara haraç verir duruma geldi. İhracat yapma yetkisi alan yandaşlar bu yetkiyi alamayan firmaların ihracatına aracılık etmeye başlamıştır. Her tır için 2-3 bin dolar komisyon aldıkları söyleniyor. Bu paraları kimler paylaşıyor, bu haraçlar kimin cebine gidiyor? Lisans alamayan firmalar isyan ediyorlar. Resmen haraca bağlanmışlar. Yandaş firmalar aldıkları haraçla zenginleşiyor. 25 yıldır bu işi yapan, çok önemli başarılara imza atan firmalar şimdi ihracat yapmak için haraç vermek zorunda kalıyor.” diyen Pekşen şunları söyledi: “Haraç düzeni kurulmuş. Bu haraç kimler arasında paylaşılıyor? AKP’nin elini attığı her alanda yolsuzluk var. Yolsuzluk yapmadan kazanç elde etmiyorlar. Allah korkusu yok mu? İhracatçılar avantayı kime neden veriyoruz diye soruyorlar. Biz de soruyoruz, ‘Yolsuzluk yapmadan hizmet yapmayacak mısınız? Avantasız ticaret yapılamaz oldu ülkede. Buradan Tarım Bakanı Fakıbaba’ya sesleniyorum, Sayın Bakan bu düzenden haberiniz var mı, Karadeniz’e gelmişken bu konuya el atın, 25 yıldır bu işi yapan firmaların elinden bu yetki neden alınmıştır? Hassasiyetinizi biliyoruz, bu düzeni görmezden mi geleceksiniz yoksa bu haraç düzenini değiştirecek misiniz?”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi veren Pekşen, Bakana şu soruları yöneltti;
Yaş sebze ve meyve ihracat yetkisi verilen 14 firma hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
25 yıldır Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatı yapan ve bu alanda büyük başarılara imza atan firmalar neden liste dışı bırakılmıştır?
İhracat yetkisi verilen bu firmalar kim tarafından belirlenmiştir?
Bu firmalar belirlenirken Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin görüşü alınmış mıdır?
Belirlenen bu firmalar ne zaman kurulmuştur?
Belirlenen bu firmalar bugüne kadar hangi ülkelere, hangi ürünleri ihraç etmişlerdir?
Bu firmaların son 5 yıllık ihracat rakamları nedir?
Bu firmaların üretim, paketleme vb. gibi alt yapı tesisleri var mıdır?
Domates ihraç yetkisi neden sadece 4 firmaya verilmiştir?
Bu 4 firma hangi kriterlere göre kim tarafından belirlenmiştir?
İhracat yetkisi alan firmaların diğer firmaların ihracatına aracılık etmek için her bir tır için 2-3 bin dolar civarında komisyon aldığı doğru mudur?