Üretim Reform Paketi zeytincilerin kabusu oldu

0
497
Üretim Reform Paketi zeytincilerin kabusu oldu

17 Mayıs’ta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hazırladığı rapor sonucu hükümetin TBMM’ne sunduğu “Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” eğer yürürlüğe girerse binlerce zeytin ağacı kesilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak!

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalıştığı ve Salı günü TBMM gündemine gelmesi beklenen Üretim Reform Paketi (Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı), zeytincilerin kabusu olmaya devam ediyor. Paket ile Zeytincilik Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliğe ilişkin konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan; “Yaklaşık 100 milyon zeytin ağacını kapsayan alanı zeytinlik tanımının dışına çıkarmayı hedefleyen öncekilerden çok daha acımasız bir girişimle karşı karşıya” olunduğunu vurguladı.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan

“Üretimde İspanya’nın ardından Dünya ikinciliği hedefine oturmaya ramak kalmışken zeytincilerimize kabus olan bu girişim ülkemize hizmet edebilir mi? Ya da kimlere hizmet eder?” sorularını soran Dr. Tan, konuyu 23 Mayıs Salı günü TBMM’de Sanayi Komisyonu Başkanı ve üyeleri ile görüşeceklerini açıkladı.

Çarşamba saat 12:30′ da ise İrfan Donat’ın Bloomberg TV Kanalında sunmakta olduğu programa katılıp konu hakkında detaylı bilgiler vererek, zeytincilik sektörüne verilmek istenen ağır tahribatı kamuoyu ile paylaşacağını kaydeden Dr. Tan, “herkesi bu haklı mücadelemize katılmaya davet ediyorum” dedi.

Zeytinlikler, oluşturulacak kurul kararıyla yatırıma açılabilecek

Ülkemizin 171 milyon zeytin ağacı varlığı ile dünyada 2. sırada yer aldığı vurgulanan Zeytindostu Derneği açıklamasında ise “Ülkemizde sanayi yatırımları elbette olmalıdır. Ancak bunu yaparken doğaya saygılı olmalı ve sürdürülebilirliğe önem verilmelidir.” İfadelerine yer verildi.

Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çetin imzasıyla yayınlanan duyuruda, şunlar kaydedildi:

“Dünyanın önemli üreticileri arasında bulunan Türkiye’nin önemli bir yasası olan 3573 nolu Zeytincilik Kanunu’nun 9. Maddesinde dekar başına 10’dan az ve 15’ten fazla ağaç olmayan yerlerdeki deliceleri aşılayarak ıslah edeceklere destek verileceği belirtilmiş. Bir diğer deyişle geleneksel olarak zeytin bahçelerinin dekar başına 15 ağaçtan fazla ağaç içermeyeceğini ifade etmiştir. Getirilmek istenen torba yasada ise dekar başına en az 15 ağaç bulunmayan yerler “zeytinlik” olarak kabul edilmeyecek denmektedir. Ayrıca 3573 nolu Zeytincilik Kanunu’nun 20. Maddesinde “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.” ifadesi yer almaktadır.

Getirilmek istenen torba yasa ile zeytinliklerin, oluşturulacak kurul kararıyla yatırıma açılabileceği; bu sahaların yatırıma açılması için kurulacak Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu’nun uygun görüşü ve Tarım Bakanlığı’nın izninin gerekeceği; kurulda; Çevre, Tarım, Maliye, Orman bakanlıkları temsilcileri ile ilgili sivil toplum kuruluşları olacağı belirtilmektedir. Yapılacak imar planlarında zeytinlik alanlarının korunması konusunda Zeytindostu Derneği olarak, 3573 no’lu kanunun aynen uygulanması konusunda hassasiyetimizi sürdüreceğiz.

“Zeytin ağacını izinsiz kesenler, ağaç başına 2 bin TL para cezası ödeyecek”. Eski çağlarda kesimi idamla cezalandırılan kutsal bir ağaçtır zeytin ağacı. Bu yönde bir kanun değişikliği; barışı, hayatı, güzelliği simgeleyen zeytin ağaçlarımızın katledilmesine yol açacak ve çocuklarımıza, gelecek kuşaklara yapılacak en acı zulümlerden biri olacaktır.

“Zeytinlik sahalarda hayvan otlatanlar için 5 bin TL’lik para cezası öngörülürken, mevcut düzenlemedeki 3 aylık hapis cezası kaldırılmıştır.” Bu düzenleme de 3573 nolu Zeytincilik Kanunu’nun 14. Maddesine aykırıdır. Zira hayvanların zeytin ağaçlarına verdikleri zarar 5 bin TL ödenerek tazmin edilemeyecek kadar büyük olmaktadır.

Ülkemizde sanayi yatırımları elbette olmalıdır. Ancak bunu yaparken doğaya saygılı olmalı ve sürdürülebilirliğe önem verilmelidir. Aksi takdirde yapılan yanlışların bedellerini çocuklarımız ve gelecek nesiller doğa felaketleri ile acı bir şekilde ödemek zorunda kalacaklardır.

İnsanın yaşam süresi bellidir ve hepimiz bir gün elbet toprak olacağız. Ancak çevreye duyarlı ve toplumu düşünen bireyler olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak durumundayız. Bu hepimizin insanlığa borcudur.

İlk amacı “ülkemiz zeytin ağacı sayısını arttırmak” olan Zeytindostu Derneği olarak tüm üyelerimiz adına bu yasa değişikliğinin karşısında ve başta UZZK olmak üzere her türlü STK ve kurumla işbirliğine hazır olduğumuzu bildirmek isteriz. Üzerimize düşen her türlü görevi almaya hazırız.

Change.org adresinde “Zeytin ağacıma dokunma” başlıklı kampanyamıza desteklerinizi bekliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz