Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, şeker fabrikaları satışı ile ilgili basın bildirisi yayınladı. Bildiride, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonrasında şeker piyasasında neler yaşanacağının bilinmediğine dikkat çekildi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal, Yozgat şeker fabrikalarının tekrar özelleştirme kapsamına alındığı belirtilen bildiride; bu satış ile Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin şeker kotasının yaklaşık 1 milyon ton azalarak 500 bin tona gerileyeceği ifade edildi.
Türkiye’de yaklaşık yıllık 2 milyon 200 bin ton şeker tüketildiği kaydedilen Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:
“Bunun yüzde 15’i nişasta bazlı şeker (nbş-fruktoz), yaklaşık %85’i pancar şekeridir (sakkaroz).
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi sonrasında şeker piyasasında neler yaşanacağı bilinmemektedir. Diğer kurumların özelleştirilmelerinde görüldüğü üzere şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonrasında da birçok şeker fabrikasının kapatılması gündeme gelecektir. Türk tarımını etkin bir şekilde destekleyen bir kurumun satılması sonrasında pancar üreten binlerce üretici pancar tarımından vazgeçecek, şeker fabrikası çalışanları ve diğer ilişkili sektörler zarar görecektir. İşsizliğin had safhada olduğu ülkemizde yeni işsizler ortaya çıkacaktır. Özelleştirilen fabrikaların ileride kapanması halinde yabancı lobilerin baskısıyla nişasta bazlı şekerlere tahsis edilen kota miktarı daha da artırılacaktır. Sağlığa zararlı olduğu düşünülen ve ülkemiz yetkili kuruluşlarınca bir türlü kabul edilmeyen nişasta bazlı şeker tüketimi daha da artacak ve toplum sağlığı olumsuz etkilenebilecektir.”
Göker: “Şeker fabrikaları milyonlarca insanın ekmek kapısı”
CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker de şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı iddiasına tepki gösterdi. Göker, şeker fabrikalarının kapatılmasının milyonlarca insanın ekmeğiyle ve halk sağlığıyla oynamak anlamına geleceğini ifade etti.
Şeker pancarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en fazla katma değer ve istihdam yaratan ürün olduğuna dikkat çeken Göker, şeker fabrikalarının sadece birer fabrika değil, 100 binlerce insanın ekmek kapısı olduğunu söyledi.