Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Kestane Sempozyumu dün başladı. Sempozyum Düzenleme Komite Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, kestane genetik kaynakları bakımından çok önemli bir ülke olan Türkiye’nin üretimde de Avrupa’nın bir numarası olduğunu belirtti.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen, Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün Sempozyum organizasyonu ve bilim düzenleme kurulunda yer aldığı Uluslararası Kestane Sempozyumu 09 Ekim Pazartesi günü başladı. 11 ülkeden akademisyenin katıldığı ve 63 bildirinin kabul edildiği sempozyum 13 Ekim 2017 tarihine kadar devam edecek.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Komite Başkanı Prof. Dr. Ümit Serdar, “Türkiye, Avrupa’da kestane üretiminde birinci sırada. Kestane genetik kaynakları bakımından çok önemli bir ülke. Kestane şekeri alanında çok değerli ürünlere sahip. Aydın ve Bursa gibi illerimiz kestane üretiminde söz sahibi şehirler” dedi.
Aydın ilk sırada
Sempozyuma, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel de katıldı. 6. Uluslararası Kestane Sempozyumunda emeği geçenleri kutlayan Erdel, Aydın’ın 665 bin 209 adet meyve veren ağaç sayısı ile en fazla kestane ağacına ve üretimine sahip olan il olduğuna dikkat çekti. Erdel şöyle konuştu:
“Ülkemizde 2016 yılında 64 bin 750 ton kestane üretimi gerçekleşti. 665 bin 209 adet meyve veren ağaç sayısı ile en fazla kestane ağacına ve üretimine sahip olan Aydın’da 2016 yılında yaklaşık 25 bin ton kestane üretildi. Söz konusu üretim varlığı ve iyi kalite özellikleri değerlendirildiğinde “Aydın Kestanesi” olarak Coğrafi İşaretinin Borsamız ve Üniversitemiz çalışmalarıyla alınması ilimiz adına bir gururdur. AB Komisyonuna ‘Aydın Kestanesi’ coğrafi işareti için yapılan müracaat sürecimizin olumlu sonuçlanmasıyla haklı gururumuz ikiye katlanacaktır.
İlimizde kestane üretimi ağırlıklı olarak Köşk, Nazilli, Sultanhisar ve ilçelerimizde yapılmaktadır. Türkiye’de kestane üretimi yapan başlıca bölgeler Ege, Karadeniz ve Marmara bölgeleridir. Soyulabilir olması özelliği ile kestane şekeri olmaya elverişli Coğrafi işaretli ürünümüz Aydın Kestanesi, kestane şekeri imalatında kullanılmak üzere Bursa’ya pazarlanmaktadır.”