TMO, hububat alımlarında izleyeceği politikaları açıkladı

0
527

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), kuruma ürün teslim edecek üreticileri; alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri ve anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri konusunda uyardı.

TMO, 2017 Dönemi Hububat Alım Fiyat ve Politikalarını duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada; 2017 yılı buğday üretiminin geçen yıla göre %6 artışla 21,8 milyon ton, arpa üretiminin %12 artışla 7,5 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Hububat hasadının mayıs ayı içinde başladığı, bugün itibariyle %50 seviyesine ulaştığı bildirilen açıklamada; TMO’nun, 06 Haziran 2017 itibarıyla üreticilere depolama ve finansman imkânı sağlamak amacıyla emanet alımlara başladığı ve 13 Temmuz 2017 tarihine kadar 415 bin ton ürün alımı gerçekleştirdiği kaydedildi.

2017 DÖNEMİ TMO ALIM FİYATLARI

Alım fiyatlarının 12 Temmuz 2017 tarihi itibariyle açıklandığı hatırlatılan açıklamada; Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday (proteini %12,5-13, süne oranı %1’e kadar) alım fiyatının ton başına 940 TL, makarnalık buğday fiyatının ise 1.000 TL/Ton olarak belirlendiği; açıklanan fiyatlara kalitesine göre %5’e kadar artış uygulanacağı ifade edildi. Buna göre, ekmeklik buğdayların ton başına 990 TL’ye, makarnalık buğdayların ise ton başına 1.070 TL’ye kadar işlem göreceği bildirilen açıklamada, arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmediği ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edileceği belirtildi.

TMO’nun bugün itibarıyla 300 alım noktasına ilave olarak kapasitesi 1 milyon tonu geçen 24 lisanslı depo işletmesinde de alım yaptığı; üreticilerin ürünlerini sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim etmelerinin; %2 stopaj, %2 SGK primi kesintisi yapılmaması ile anlaşmalı bankalardan cazip kredi imkânı ve peşin ödeme gibi avantajlar düşünüldüğünde menfaatlerine olacağı vurgulandı.

Açıklamada, bu yıl kurum tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalar konusunda şu bilgilere yer verildi:

  1. TMO işyerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara ürün bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak.
  2. Ürününü TMO işyerlerine teslim eden üreticiler; 22.07.2017 tarihine kadar depo kira ücreti vermeden ürünlerini geri çekebilecek, açıklanan fiyatlarla TMO’ya satabilecek veya emanette bırakabilecek.

Ürününü sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticiler ise 22.07.2017 tarihine kadar (depo kira ücreti Kurum tarafından karşılanmak kaydıyla) ürününü TMO’ya satabilecek.

  1. Ürününü TMO’ya anlaşmalı bankalardan alınan banka kartı ile teslim eden üreticilere ödemeler 15 gün içerisinde, banka kartı ile teslim etmeyenlere ise 30 gün içerisinde yapılacak.

Sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticiler ise ürünlerini TMO’ya satmaları halinde ödemeler peşin olarak yapılacak.

  1. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacak. Böylece üretici 6,5 TL/Ton ilave gelir elde edecek.
  2. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar), üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2017 tarihinden itibaren TMO’ya satabilecek.
  3. TMO, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecek.
  4. Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecek.
  5. TMO, altyapısı uygun olan borsalarda da alım yapacak. Borsalardan alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabilecek.
  6. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecek.
  7. Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek. Makbuz senedi karşılığı kredi kullananların kredi faizinin %25’i TMO tarafından ödenecek.

TMO ayrıca, kuruma ürün teslim edecek üreticileri; alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri ve anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri konusunda da uyardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz