TMO 79 yaşında

0
773
TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu

13 Temmuz 1938’de kurulan Türkiye’nin en köklü kurumlarından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 79’uncu kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

13/7/1938 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 24/6/1938 tarihli ve 3491 sayılı Kanunla iktisadi devlet teşekkülü niteliğinde ve buğday işleri ile iştigal etmek üzere Toprak Mahsulleri Ofisi, 79 yaşına girdi. 79’uncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu,  TMO olarak gelecek alım döneminde tamamıyla geçmeyi planladıkları lisanslı depoculuk sistemi ile stokçuluktan çıkıp kurumun asıl işlevi olan tarım piyasalarının regüle edilmesi görevini üstleneceği yeni süreç için çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini açıkladı.

Kemaloğlu mesajında şunları kaydetti:

“13 Temmuz 2017 tarihi itibarıyla ülkemiz hububat piyasaları ve gerekli hâllerde Bakanlar Kurulu kararı ile hububat dışındaki tarım ürünleriyle ilgili piyasalarda düzenleyici tedbirler almak, afyon ve uyuşturucu maddelere konulan devlet tekelini işletmek gibi görevleri yürüten ve Türkiye’nin en köklü kurumlarından olan Toprak Mahsulleri Ofisinin kuruluşunun 79’uncu yıl dönümüne gururla girmiş bulunuyoruz.

Kurumumuz, Osmanlı İmparatorluğu döneminde I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sonrası yaşanan tahribat ile sanayi tesislerinin büyük ölçüde yok olması ve böylece tarımın öneminin artmış olması sebebiyle özellikle hububat üretimi ve piyasalarının yönetilmesi maksadıyla ilk yıllarda Ziraat Bankasına verilen görevin bu konuda uzmanlaşan bir devlet kurumuna ihtiyaç duyulması sonucunda 13 Temmuz 1938 yılında kuruldu.

Ülkemizde görevlendirildiği ürünlerde alım, satış, ithalat, ihracat gibi müdahale araçlarını kullanarak üretimin sürdürülebilirliği ve piyasaların düzenlenmesi için politikalar oluşturan ve üretici-tüketici dengesi adına fiyat istikrarının sağlanmasında etkin rol oynayan Kurumumuz; aradan geçen 79 yılda zor koşullar altında dahi kendisine emanet edilen hububat piyasası ve sorumluluk alanına giren tüm konularda üzerine düşeni eksiksiz olarak yerine getirdi.

Ülkemiz hububat piyasasında faaliyet gösteren en büyük kuruluş olan ve 1938 yılından bugüne çağın gerekleriyle uyum içinde bir vizyona sahip olan TMO, her zaman teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek hizmet kalitesini sürekli artırmakta ve tüm paydaşlar için güven timsali olmaya devam etmektedir.

TMO olarak gelecek alım döneminde tamamıyla geçmeyi planladığımız lisanslı depoculuk sistemi ile stokçuluktan çıkıp asıl işlevimiz olan tarım piyasalarının regüle edilmesi görevini üstleneceğimiz yeni süreç için çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz.

Sahip olduğumuz tecrübe ve teknolojik olanaklarla ülkemiz tarım sektörüne sağladığımız katkıyı gün geçtikçe daha kaliteli hâle getirerek modern dünyanın gerekliliklerini yerine getirmeye çalışmaktayız.

Bereketli geçeceğini düşündüğümüz bu yeni hasat döneminde Kurumumuzun 79. kuruluş yıl dönümünü yaşamanın coşkusu içinde tüm çalışanlarımızı kutlar, hepinize ailenizle birlikte sağlıklı ve mutlu günler dilerim.”

1938’de kuruldu

Toprak Mahsulleri Ofisi, 13/7/1938 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 24/6/1938 tarihli ve 3491 sayılı Kanunla iktisadi devlet teşekkülü niteliğinde ve buğday işleri ile iştigal etmek üzere kuruldu. Bu Kanunla, Toprak Mahsulleri Ofisine; buğday fiyatlarının üreticiler bakımından normalin altına düşmesinin ve tüketici halk aleyhine yükselmesinin engellenmesi, buğday piyasasının korunması ve düzenlenmesi, gerektiğinde buğday ithalatı ve ihracatı yapması, dünya buğday üretimi ve hareketlerini takip etmesi, gerekli görülecek yerlerde un ve ekmek fabrikaları kurması, uyuşturucu maddelerle ilgili devlet tekelini yürütmesi ve benzeri görevler verildi.

Ofis’e, 27 Ekim 1939 tarihinde arpa ve yulaf, 28 Kasım 1940 tarihinde çavdar, 25 Nisan 1941 tarihinde mısır, 13 Ağustos 1941 tarihinde de başta pirinç olmak üzere; bitkisel ve hayvansal yağlar, et ve balık, yonca tohumu ve bakliyat alımı görevleri verildi. İkinci Dünya Savaşının hüküm sürdüğü yıllarda ve sonrasında Ofis, benzin, otomobil lastiği, et kavurması, margarin ve kahve gibi maddelerin tedarik ve dağıtımını yürüttü. 3 Ağustos 1943’de nohut, akdarı, fasulye, mercimek, bakla ve börülce, 31 Ekim 1947’de susam alımı ile de görevlendirildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi, ülkemizin her bölgesinde, limanlar ve yoğun üretim alanları dikkate alınarak çeşitli cins ve tonajlarda depolar yaptı. Lisanslı depoculuk uygulamalarına öncülük etmek üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile yürüttüğü çalışmalar sonucu 26/2/2010 tarihinde kurulan TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde %50 hisse ile iştirak sahibi konumunda olan TMO’nun bugün toplam depo kapasitesi 4 milyon tona ulaştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz