Şeker Kurumu’ndan şeker ithalatı izni hakkında açıklama

0
1208

Şeker Kurumu, bazı basın yayın organlarında yayımlanan, “2016 yılı için Avrupa Birliği’nden ithal edilen şeker gümrük vergisinin yüzde sıfıra indirilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı’nın tarımda üretim yerine ithalatı tercih eden politikalar olarak değerlendirildiği” haberlere ilişkin açıklama yaptı.

seker_kurumuŞeker Kurumu’ndan yapılan açıklamada, ‘ülkemizde yurt içinde tüketilmek üzere şeker ithalatı yapılmasının söz konusu olmadığı’ belirtildi. Haberlere yansıyan şekliyle, verilen ithalat izinlerinin yurt dışına şekerli mamul ihraç eden imalatçı-ihracatçı firmaların hak ettikleri şekerin karşılığı olarak kullanmaları için verilen izinden oluştuğu kaydedildi. Bu izinlerin, şekerli mamul üreten imalatçı-ihracatçı firmalarımıza dünya fiyatlarından olmak üzere ucuza şeker temin etme fırsatı tanıdığı ve bu kapsamda söz konusu firmaların, dünya piyasalarında rekabet edebilme imkânına kavuştuğu vurgulandı.

Kurumdan yazılı yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Şeker Kurumu, kurulduğu günden bugüne kadar Kanunun kendisine verdiği görev çerçevesinde yurt içi tüketimin yurt içinde üretilen şeker ile karşılanmasını sağlamıştır. Buna ilaveten, üretilen şekerin en önemli tüketicisi durumunda olan ve kullandıkları şekerle büyük bir katma değer meydana getirerek yaptıkları ihracatla ülkemiz ekonomisine büyük döviz kazandıran imalatçı-ihracatçıların ihraç edilen ürünlerinde kullanılan yıllık 300 bin tonun üzerindeki ihraç amaçlı şeker talepleri, Şeker Kurumu tarafından düzenlenen Tahsisat Belgesi karşılığında yurt içinde pancar şekeri üreten şirketlerden dünya fiyatlarından karşılanmıştır. Bu çerçevede, şirketlerin olumlu iklim koşullarına bağlı olarak ürettikleri C şekeri ile Kamuya ait TŞFAŞ’nin bir sonraki yıla devreden fazla stoklarının dünya fiyatlarından imalatçı-ihracatçılara satılması suretiyle imalatçı-ihracatçı talepleri bugüne kadar yurt içinden karşılanmıştır.

sekerleme

Ancak, 2014/15 pazarlama yılında yaşanan olumsuz iklim şartları, 2015/2016 pazarlama yılında ise olumsuz iklim koşullarının devam etmesi ve Şeker Kurumu tarafından şirketlerin C şekeri üretmeleri tavsiye edilmiş olmasına karşın, C pancarı fiyatının düşük olması ve üretim maliyetinin yüksek olmasından dolayı çiftçilerin C şekeri üretimi için pancar ekmemeleri nedenleriyle C şekeri üretilememiştir.

Ayrıca her yıl bir sonraki PY’ye (pazarlama yılı) devreden stok fazlalığı olumsuz iklim koşulları nedeniyle yeterli C şekeri olmaması nedeniyle, imalatçı/ihracatçılarımızın şeker tedarikinde bir darboğaz yaşamamaları için ihracata dayalı ekonomilerin en önemli enstrümanlarından biri olan ve Ekonomi Bakanlığı tarafından 100’ün üzerinde üründe de uygulanmakta olan Dahilde İşleme Rejimi yöntemiyle şeker temini için ithalat açılmıştır.

Ayrıca, Şeker Kurumu tarafından düzenlenen C şekeri tahsisat belgesine sahip imalatçı-ihracatçı firmalardan; Dahilde İşleme İzin Belgesi bulunmayan firmalar ile Dahilde İşleme İzin Belgesi bulunan ancak süresi içerisinde C şekeri temin edememiş veya ithalat yapamamış olan firmalar C şekerini temin edebilmelerine yönelik olarak bir düzenleme yapılması gereği duyulmuştur.

Bu kapsamda, Şeker Kurumu;

DİR kapsamında olmadan yapmış olduğu ihracat karşılığında C şekeri tahsisat belgesi olan firmaların,

DİR kapsamında ihracat yapmış ve yaptığı ihracat karşılığı C şekeri tahsisat belgesine sahip olan ancak süresi içerisinde C şekeri temin edememiş veya ithalat yapamamış olan firmaların, hakedişleri kadar, sıfır gümrük vergisiyle, şeker ithalatı yapmalarının önünü açmıştır.

Bu çerçevede kullanılmak üzere, Bakanlar Kurulunun, 14/03/2016 tarihli ve 2016/8647 sayılı “Avrupa Birliği Menşeli Bazı Tarım Ürünleri İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar”ı ile 2016 yılı ile sınırlı olacak şekilde, AB’den ithal edilecek şekere gümrük vergisinden muafiyet getirilmiştir.

Sonuç olarak, yurt içi tüketim amaçlı şeker ithalatı söz konusu olmayıp, bahse konu şeker ithalatı yurt dışına şekerli mamul ihraç eden firmaların hak ettikleri şekerin karşılığı olarak kullanmaları için verilen izinden oluşmaktadır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz