“Şeker fabrikalarında yönetici ve personel eksikliği had safhaya ulaştı”

0
913
Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alındığı 2000 yılından bu yana Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bünyesinde 25 bin 922 işçi çalıştığını hatırlatan Gök, bu sayının 2015 yılı sonu itibarıyla 9 bin 541’e gerilediğini bildirdi.

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş), sektördeki olumsuzluklara, olası iş kazalarına ve had safhaya ulaşan personel eksikliğine dikkat çekmek amacıyla 25 şeker fabrikasında ‘1 ay boyunca 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemi yapacaklarını açıkladı.

Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, 25 şeker fabrikasında başlatılan ‘1 ay boyunca 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemine ilişkin basın açıklaması yaptı. Şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamına alındığı 2000 yılından bu yana Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. bünyesinde 25 bin 922 işçi çalıştığını hatırlatan Gök, bu sayının 2015 yılı sonu itibarıyla 9 bin 541’e gerilediğini bildirdi.

Her yıl binin üzerinde gerçekleşen emeklilik ile şeker fabrikalarında yönetici ve personel eksikliği had safhaya ulaştığını anlatan Gök, üretimde kan kaybının hissedilmeye başlandığını söyledi. Şeker-İş Başkanı, şunları kaydetti:

“Buna paralel taşeron işçi sayısındaki artış ise endişe verici boyutlara ulaşmıştır. 2000 yılında taşeron işçi sayısı 836 kişiden 2016 yılında yüzde 1200’lük bir artışla 11 binin üzerine çıkması tahmin edilmektedir. Yani bugün özelleştirme kapsamındaki şeker fabrikalarında toplam işçi sayısına denk bir taşeron işçi tablosuyla karşı karşıya bulunmaktayız. Sayıştay raporlarında dahi, şeker fabrikalarında kalifiye personel ihtiyacı günden güne artmaktadır.”

Taşeronlaşma ile sektöre yıllardır işçi alınmadığını vurgulayan Gök, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Bu sebeple ülke genelinde 25 kamu şeker fabrikasının bulunduğu tüm il ve ilçelerde; şeker sanayi işçileri yaşanması olası olumsuzlukları bertaraf etmek, şeker sektöründeki olumsuzluklara, yönetim boşluklarına, olası iş kazalarına ve had safhaya ulaşan personel eksikliğine dikkat çekmek, gıda güvenirliği çerçevesinde halkımızı doğal pancar şekerine teşvik etmek, iş sağlığı ve işçi güvenliğine dikkat çekmek, amacıyla fabrikasında yeterli teknik bilgi ve tecrübeye sahip işçilerin sürekliliğinin sağlanması ile sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla bugünden itibaren karar vericileri, siyasi partilerin temsilcilerini, pancar üreticilerini, besicileri, taşıyıcıları, esnafı ve tüm yöre halkını uyarmak ve bilgilendirmek için hiçbir ücret talep etmeden bugünden itibaren 1 ay boyunca fabrikanın tüm bölümlerinde 2 saat fazla çalışma eylem kararı almıştır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz