Şeker fabrikaları için üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli

1
559
Recep Konuk

Recep Konuk: “Biz şeker fabrikalarının nasıl özelleştirileceğinden, özelleştirilip özelleştirilmeyeceğinden çok bu fabrikaların şeker üretmeye çiftçinin de şeker pancarı üretmeye devam edebilmesi ile ilgileniyoruz. Bunun için en sağlıklı modelin de üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli olduğunu biliyoruz.”

31 Kooperatifin Merkez Birliği olan ve 1,6 Milyon pancar üreticisini temsil eden Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği’nin (PANKOBİRLİK) Genel Kurulu Ankara’da yapıldı. Tüm kararların oybirliği ile alındığı Genel Kurul’da konuşan Başkan Recep Konuk, Kooperatiflere Torba Yasa ile yapılan düzenleme ile kooperatif mağazalarından üye dışı satış ve kurumlar vergisi muafiyetini kaybetmeksizin üye dışı satış ve faaliyet alanı dışında ürün pazarlama imkânı getirilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiği müjdesini verdi.

Üreticinin de içinde olduğu bir model

Şeker Fabrikalarının özelleştirilme konularına da değinen Başkan Recep Konuk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şeker özelleştirmesi bildiğiniz gibi ülkemizin gündeminde olan konulardan biri. Biz PANKOBİRLİK olarak şeker özelleştirmesinde hiç ‘istemezükçü’ bir tavır takınmadık. Hep yapıcı davrandık. Bizim bir tane kaygımız var, bu fabrikaların şeker üretmeye dolayısıyla da pancar üreticisinin pancar üretmeye devam edebilmesi. Bunun da ancak üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli ile mümkün olduğunu her platformda yüksek sesle ifade ediyoruz. Biz yine aynı yerde duruyor ve hükümetimize bu özelleştirme ile ilgili tavsiyelerimizi ısrarla ifade etmeye devam ediyoruz. Bizim bağcı dövmek gibi bir derdimiz yok. Bizim derdimiz bağın üzüm vermeye devam etmesi. O nedenle biz şeker fabrikalarının nasıl özelleştirileceğinden, özelleştirilip özelleştirilmeyeceğinden çok bu fabrikaların şeker üretmeye çiftçinin de şeker pancarı üretmeye devam edebilmesi ile ilgileniyoruz. Bunun için en sağlıklı modelin de üreticinin de içinde olduğu bir özelleştirme modeli olduğunu biliyoruz. Bu dünyada denenmiş ve başarısı tescilli bir model. Mesela ABD’de pancar şekeri fabrikalarının tamamı üretici kooperatiflerinindir ve bu fabrikaların başarısı tartışmasızdır. ABD’de kooperatiflerin şeker fabrikalarındaki sahiplik oranı yüzde 60’ın üzerindedir. Almanya’da bu oran yüzde 75’tir. Şeker sektörünün özelliği gereği pancarı üretenin sanayisinin de içinde olması sektörde başarıyı arttıran bir durumdur ve bu birçok ülkede uygulama ile tescillenmiştir. Biz bu süreçte arkadaşlarımıza özellikle şunu ifade ediyoruz, ‘Şeker özelleştirmesi bir demir-çelik fabrikası, bir elektrik santrali özelleştirmesi gibi değildir ve tarım takviminden bağımsız yapılamaz.’”

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz