“Şeker fabrikaları gerçek sahibi olan millete arz ederek özelleştirebilir”

0
489
Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, devletin, şeker fabrikalarını yeni bir perspektifle konsolide ederek verimli işletmeler haline getirebileceğini ve gerçek sahibi olan millete arz ederek özelleştirebileceğini yazdı.

Cemil Ertem, bugünkü Milliyet Gazetesi’nde yer alan “Güncel-somut örneklere yeni devlet ve ekonomi perspektifi…” başlıklı yazısında, şeker fabrikalarının halka arz edilerek özelleştirilebileceğini yazdı.

Ertem, yazısının şeker fabrikalarının özelleştirilmeleriyle ilgili bölümünde şunları kaydetti:

“Artık “Ne olursa olsun, verimsiz, teknolojisi eskimiş devlet kurumlarını blok özelleştirelim” anlayışı tarih olmuştur. Örneğin bugün Türkiye’de şeker fabrikalarının verimsiz çalıştığı ve buna bağlı olarak şeker fiyatlarının abartılı yüksek olduğu doğrudur. Bu fabrikaların verimsizliği, yüksek fiyatlamaya neden olmakta ve bundan da, daha verimli olan özel tekeller karlı çıkmakta, millet zarar görmektedir. Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) tekellerinin rantı da katlanmaktadır. Ancak bunun çaresi, bu yapıları ezbere yabancı tekellere satmak değildir. Devlet, bunları yeni bir perspektifle konsolide ederek verimli işletmeler haline getirebilir ve gerçek sahibi olan millete arz ederek özelleştirebilir. Burada önemli olan kamusal yararın maksimize edilmesidir.

Bugün Cumhurbaşkanımızın ısrarla dile getirdiği tekelci yüksek faizin ve buna bağlı, başta enflasyon ve işsizlik olmak üzere, ekonomik sorunların kaynağı da banka sisteminin ve sanayinin doğru, piyasa yanlısı kamusal düzenlemelerden uzak olmasıdır.

Sonuç olarak, tam bugün yerli ve milli diyorsak bunu popülist bir yaklaşımla, laf olsun diye söylemiyoruz. Bu yaklaşım, günün koşullarına ve yaşadığımız zamanın ruhuna uygun, gerçekçi bir çıkıştır.”

ABD’ye çeliğe karşı pamuk resti

Yazısında, ABD Başkanı Trump’ın çelik ithalatına vergi uygulamasına da değinen Ertem; Trump’ın giderek artan korumacılık hezeyanlarının, hem yeni dönemin işaretlerini verdiğini hem de ABD’nin içine düştüğü çaresizliği anlattığını kaydetti.

“Trump, en son demir-çelik ithalatına vergi koyacağını açıkladı ve esasında dünyada korumacılığı meşrulaştıran adımlardan birisini daha attı.” diyen Ertem, yazısına şöyle devam etti:

“Böylece bütün G-20 zirvelerinin baş konusu anti-korumacılık ve pür liberalizm söylemleri de yerle bir oldu. Türkiye başta olmak üzere, ABD’nin bu vergi salmasından etkilenecek ülkeler de, şimdi ABD’ye alternatif ürünlerde- örneğin Türkiye pamukta- cevap vermeye hazırlanıyor.

Artık şu kaçınılmaz gerçekle karşı karşıyayız; bu dönemde devlet-ekonomi-küreselleşme meselelerini yeniden konuşmalıyız. Finansallaşmanın ve dijital ekonominin bu denli küreselleştiği ve derinleştiği bir dünyada, hiç şüphesiz ki, bir önceki yüzyıldaki devletçi-kapalı ekonomiler yeniden hortlamayacaktır.”

Yazının tamamı için tıklayınız: Milliyet/Cemil Ertem

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz