CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: “14 şeker fabrikası önümüzdeki süreç içinde özelleştirilecek. Özelleştirmelerin faturasının ağırlığını Doğu-Güneydoğu çok fazla çekiyor. Fabrika kalmadı fabrika! Millilik lafla olmaz, milliliğin temeli ekonomidir. Ekonomide güçlüysen millisin kardeşim.”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında konuştu. Konuşmasında, şeker fabrikaları özelleştirmelerine de değinen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Yargıya başvurulmasın diye yasal düzenlemeler yapıldı”
“Ülke bu kadar zor bir süreçten geçerken, parlamentodan da bir yasa geçirdiler. Özelleştirme Kanununda değişiklik yaptılar. Özelleştirme eskiden başka gerekçelerle yapılırdı, şimdi devlete gelir sağlamak amacıyla özelleştirme yapılmaya başlandı ve 14 şeker fabrikası önümüzdeki süreç içinde özelleştirilecek. Şimdi ben bu 14 şeker fabrikasında çalışan işçi kardeşlerime sesleniyorum. Sizin hakkınızı, sizin hukukunuzu Cumhuriyet Halk Partisi dışında savunan bana bir tek parti gösterin, bir tek parti! Sizin hakkınızı hukukunuzu savunuyoruz.
Özelleştirilecek bu fabrikalar kısa süre içinde. Biz yargıya başvurmayalım veya sendikalar başvurmasın, önü kapatılsın diye yasal düzenlemeler de yapıldı. Kardeşim, sen niye kendi hakkını savunmuyorsun, kendi hukukunu savunmuyorsun? Diyorsun ki, hakkımı hukukumu savunduğum zaman şiddetle karşı karşıya geliyorum, devlet baskı kuruyor üstüme. Devlet üstüne baskı kurarsa, hükümet baskı için yanına gelirse, bana haber vereceksin kardeşim, ben geleceğim yanında kapı gibi duracağım, senin hakkını hukukunu savunacağım.
Yıllarca, ama yıllarca bu özelleştirmelerin Türkiye ne kadar büyük haksızlıklar yaptığını anlattık, anlattık. Bitlis Sigara Fabrikasının kime ne zararı oluyordu? Bitlis’te bir sigara fabrikası vardı, tütün orada zaten. Aldılar tamamını yabancılara verdiler. Bir de milli geçiniyorlar sözde. Millilik lafla olmaz, milliliğin temeli ekonomidir. Ekonomide güçlüysen millisin kardeşim, her tarafta sözün geçer senin. Özelleştirmelerin faturasının ağırlığını Doğu Güneydoğu çok fazla çekiyor. Fabrika kalmadı fabrika! Devlet niye gidip orada fabrika yapıyordu? İstihdam yaratılsın diye, iç göç olmasın diye. Herkes çalıştığı yerde, doğduğu yerde çalışsın üretsin kazansın, çoluk çocuğuna baksın diye, ama bunların hiçbirisi olmadı.”