Ana Sayfa Tarım Emtia Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası açıldı

Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası açıldı

0
537
Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası açıldı

Giresun Ticaret Borsası yeni hizmet binası ile Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın katıldığı törenle hizmete açıldı.​

Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsasının önemine değindi.

Lisanslı deponun Türk tarımında çığır açacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu projenin hayata geçmesinde katkı sağlayan hükümete, bakanlara, Başbakana ve Cumhurbaşkanına teşekkür etti.

Lisanslı depoculuk hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu: “Lisanslı depo elinde kendi deponda veya bir başkasının deposunda fındığı tutacağına, getirip buraya koyacaksın. Koyduğun zaman eline bir belge alacaksın, tüm Türkiye’nin her yerinde bankasında, tüccarında, borsasında geçerli olan bir belge. Benim 10 ton fındığım şu kalitede dediğin zaman her tarafta bu geçerli. Bütün iş depo aramaya, birisine emanetçi fındığını verip, sonra fındığını bulmamaya gerek kalmıyor artık. Depo da mal da burada, elde de garanti bu depoda bu kalitede bu fındık var. İşte bu demektir” dedi.

Bu işin çiftçilere sağlayacakları hakkında değerlendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, “Aslında bu işin üretimini yapan değerli çiftçi kardeşlerimi de büyük bir yükten kurtarmış oluyor. İnşallah bunun bir sonraki adımı da ürün ihtisas borsasında bu ürünlerin fiyatını belirlenmesine geliyor” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, fındığın önemine vurgu yaparak, “Giresun için fındık önemli. Fındık aynı zamanda sadece Giresun için değil, hem ülkemiz için hem stratejik olarak bizim için de önemli, bütün Türki̇ye i̇çi̇n önemli. Fındığın değeri artsın, Giresun daha fazla kazansın diye odalarımız ve borsalarımız çalışıyor ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyorlar, lisanslı depoculuğu hayata geçirerek” dedi.

Son dönemde yaşanan olaylar hakkında da değerlendirmede bulunan Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu son dönemde PKK, DAEŞ, FETÖ ne kadar terör örgütü varsa, aynı anda ülkemize saldırmaya başladı. Hain bir darbe girişimi yaşadık. Bütün bu yaşadıklarımız son 1 yılda bir başka ülkenin başına gelseydi, emin olun o ülke ayakta kalamazdı ama biz dimdik ayaktayız. Ben diyorum ki bunların 7 belası değil, 70 belası gelse bizi yıkamaz. Biz yeterki istikrarımıza sahip çıkalım, birlik beraberliğimizi muhafaza edelim, bizi kimse durduramaz. ”

Hisarcıklıoğlu, açılan binanın hayırlı uğurlu olmasını temennisinde bulunarak, emeği geçen ve katkı verenlere teşekkür etti.

Milli Savunma Bakanı Canikli

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de söz konusu tesisin, fındıkla ilgili bundan sonra gerçekleştirilecek işlemler dikkate alındığında fındığın gerçek anlamda altın olmasının önünü açacak proje olduğunu söyledi.

Projenin, fındıkla ilgili reform mahiyetinde hatta bir adım da ileri giderek devrim mahiyetinde olduğunun özellikle altının çizilmesi gerektiğini vurgulayan Canikli, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Canikli, uzun yıllardır fındık konusu gündeme geldiğinde hep “Niye fındığın borsası, hiç üretimi olmayan Almanya’da, Hamburg’da kurulur da Türkiye’de olmaz, Doğu Karadeniz’de olmaz, Giresun’da olmaz?” diye konuşulup tartışıldığına dikkati çekti.

Tüfenkci: Tarım ihracatımızın yüzde 15’i fındıktan

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de fındıkta lisanslı depoculuk sisteminin faaliyete geçtiği böylesi bir günde bir arada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Türkiye’nin, uygun iklim koşulları, doğal özellikleri, özellikle üretim alanları ile dünyada önemli tarım, bitkisel üretim ile sebze meyve üretimi açısından dünya çapında önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Tüfenkci, “Türkiye’yi bol, kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet eden ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirmek temel hedeflerimizden birisidir” diye konuştu.

Türkiye ekonomisinde önemli bir yeri olan fındığın, yoğun olarak Karadeniz Bölgesinde olmak üzere 39 ilde üretildiğini belirten Tüfenkci, “Baktığımız zaman genel olarak fındığın aile işletmeciliği şeklinde yapıldığını görüyoruz. Tarımsal ürün ihracatımızda yaklaşık yüzde 15-20 gibi bir payı olan fındığın en önemli özelliklerinden biri de ülkemize getirdiği döviz girdisinin tamamının milli kaynaklardan sağlamasıdır. Yaklaşık bir milyar 882 milyon dolar da 1 Eylül 2016 ile 1 Eylül 2017 tarihleri arasındaki ihracat rakamımızdır.” ifadelerini kullandı.

Fakıbaba: Fındık üreticimize 6 milyar lira destek ödemesi yaptık

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise tarım sektörünün önemine dikkati çekti.

Tarım sektörünün insanların beslenmesi, istihdamı, ekonomiye katkısı ve ihracat potansiyeli bakımından büyük önem taşıdığını ifade eden Fakıbaba, geleceğin dünyasında gıda ve tarımın bugünkünden çok daha önemli ve kritik noktada olacağını vurguladı.

Fakıbaba, hükümet olarak fındık üreticilerinin hep yanında olduklarını vurgulayarak, “Üreticilerimize 2009’dan beri toplam 6 milyar lira destek ödemesi yaptık. Mazot ve gübre desteğiyle beraber her yıl üreticimize verdiğimiz destek miktarı dekara 181 Türk lirasıdır” şeklinde konuştu.

Fındık bahçelerinin geliştirilmesine yönelik de çalışmaların devam ettiğini aktaran Fakıbaba, bütün bunların yanında fındığı en iyi şartlarda muhafaza etmek ve zamanı geldiğinde değerinde satıp, harcanan emeğin karşılığının alınabilmesinin de çok önemli olduğunu vurguladı.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz