Fındıkta şu anda bahçelerin bakım dönemi olduğunu söyleyen CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun; “İnsanlar hala ne yapacağını, kaça satacağını bilmiyor. Bütün tarım ürünlerini ithal eder hâle geldik zaten, samanı bile ithal ediyoruz, eti ithal ediyoruz ama hani ben “Gelecekte fındığı ithal etme durumunda kalırız.” dersem belki güleceksiniz ama bu gidişle belki fındığı da ithal eder hâle geleceğiz.” şeklinde konuştu.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın ikinci bölümü görüşmelerinde gündem dışı söz alan CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık üreticileri ve fındık sektörünün sorunları hakkında konuştu.
Fındık üreticisinin sorununu defalarca dile getirdiklerini söyleyen Torun, Tarım Bakanından “Gelin yılbaşından önce fındığın bileşenlerini bir araya getirelim üreticisinden tedarikçisine kadar ve sorunları ortaya koyalım, çözüm yollarını da bulalım. Ağustos ayı gelince, hasat dönemi gelince tekrar topu taca atmayalım. Fındık üreticisini mağdur etmeyelim ve onları beklentiyle karşı karşıya bırakmayalım.” ricasında bulunduğunu hatırlattı.
“Fındığı kendi haline bıraktık”
“Şu anda bakım dönemi, gübre atılacak, bahçelerin bakımı yapılacak; insanlar hâlâ ne yapacağını, kaça satacağını bilmiyor.” diyen Torun konuşmasına şöyle devam etti:
“Bütün tarım ürünlerini ithal eder hâle geldik zaten, samanı bile ithal ediyoruz, eti ithal ediyoruz ama hani ben “Gelecekte fındığı ithal etme durumunda kalırız.” dersem belki güleceksiniz ama bu gidişle belki fındığı da ithal eder hâle geleceğiz. Türkiye’nin en önemli döviz girdisi olan bir ürünü kendi hâline bıraktık, Avrupa’daki bir alıcıya teslim ettik. Ya, koskoca Türkiye Cumhuriyeti devleti bir alıcıyla baş edemiyor, bir alıcıyla rekabet edemiyor ve 8 milyon insanı ilgilendiren bir ürünü maalesef bu insanlara peşkeş çekiyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Tarım Bakanına şimdiden tekrar çağrıda bulunuyorum: Gelin bir an önce fındığın sorunlarını tartışalım, çözüm yollarını bulalım; ağustos ayı geldiğinde tekrar, yok “Ofis mi alsın, FİSKOBİRLİK mi alsın veya tüccar mı alsın?” demeyelim.”
300 milyon dolar kayıp
“Bakın, sadece bu yıl kaybımız 300 milyon dolar. Bu hepimizin parası, bu ülkenin parası, bu ülkeye gelmesi gereken para ama sizin tutarsızlığınız, kayıtsızlığınız ve ilgisizliğiniz yüzünden, hem üretici hem ihracatçı hem de ülke olarak kaybediyoruz.”