Bakan Pakdemirli’den fındık açıklaması

0
443

Fındıkta hasadın başladığı bugünlerde, üretici 13-15 lira arasında bir fiyat bekliyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise fındık alım politikalarına ilişkin açıklamaları önümüzdeki günlerde yapacaklarını söyledi. 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, fındıkta fiyat istikrarı ve TMO müdahalesi ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 2018 yılı fındık hasadının bugünlerde başladığını hatırlatan Pakdemirli; “700 bin ha alanda 500 bin civarında üreticimizi doğrudan ilgilendiren ve ülkemizin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındık hasadının bereketli geçmesini temenni ediyorum.” dedi.

Hasatla birlikte piyasa fiyat istikrarı ve TMO müdahalesi hususunda tereddütlerin ortaya çıktığının görüldüğünü ifade eden Pakdemirli, fındık üreticilerinin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlemin alındığını vurguladı. Pakdemirli yazılı açıklamasında konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Görevlendirildiği tarımsal ürünlerle ilgili piyasa düzenleme görevini başarıyla yürüten Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından; 2018 yılı ürünü fındık piyasasını düzenlemek için gerekli hazırlıklar yapılmış ve fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlem alınmıştır. Alım politikalarına ilişkin açıklamalar önümüzdeki günlerde ayrıca yapılacaktır.”

Üreticinin fiyat denklemi: fındık maliyeti artı enflasyon ve üretici refah farkı 

Geçtiğimiz günlerde, 2018 yılı fındık hasadı öncesi Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun Ziraat Odalarını ziyaret ederek istişarede bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan, TMO’nun, “üretici harmana fındığını dökmeden alım kampanyası ve fiyatını açıklamasını istemişti.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’ı ziyaretlerinde açıklamalarda bulunan Kozoğlu ve Soydan, ziraat odaları olarak ortak beklentilerinin iyi bir fiyat açıklanması olduğunu ifade etmişler ve şu değerlendirmede bulunmuşlardı:

“Önümüzdeki günlerde, üretici fındığını harmana getirene kadar, Toprak Mahsülleri Ofisi’nin alım kampanyasını ve fiyatını açıklamasını bekliyoruz.

Şu anda serbest piyasa fiyatlarına baktığımız da, levant kalite fındık 8-9 lira bandında. Buda üreticilerimiz tarafından kabul görülen bir fiyat değil.

TMO tarafından üreticiyi memnun edecek bir fiyatının acilen açıklanması zarurettir.”

Bu yıl rekolte düşük

“Bu yıl sahil bandı başta olmak üzere rekolte ciddi oranda düşük. Bazı bölgelerde 700-800 rakımda fındık var, 400-500 rakım ve aşağısında ise geçen yıla orala neredeyse yüzde 80 yok. Hatta bahçesine girmeyecek üreticilerimiz dahi var. Bu rekolte ve fiyatlar karşısında TMO fiyat açıklamazsa, üretici bugünkü yani 8-9 liradan ürününü satmak zorunda kalacaktır. Buda üreticinin aleyhine, alıcıların lehine olacaktır. Üreticiye bir mağduriyet yaşatılmaması lazım. TMO, 20 Temmuza kadar Giresun kalite fındığı 13.25 liradan, levant kalite fındığı ise 12.25 liradan sattı. Bunun altında bir fiyat açıklanacak olması doğru olmaz.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, fındık maliyeti artı, enflasyon ve üretici refah farkı hesaplanarak bir fındık fiyatı verilmesini istiyoruz. Geçen sene bir kilogram fındığın maliyeti 9.90 kuruş idi. Bu yıl rekoltenin de düşük olduğunu göz önünde bulundurursak maliyet daha da artacaktır. Eğer TMO bir an önce devreye girmezse bu durum fırsatçıların işine yaracaktır”

GTB Başkanı Yaşar İbaş: “Beklentimiz 13-15 lira arasında”

Öte yandan dün fındık fiyatına ilişkin beklentilerini açıklayan Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Yaşar İbaş, 2018 fındık fiyatları için beklentilerinin 13 ile 15 lira arasında olduğunu belirtti.

Bu yıl tahmini olarak 580 bin ton ile 600 bin ton arasında bir rekolte beklediklerini ifade eden İbaş, emanete verilen fındıkların piyasaya verilerek arz talep dengesini bozduğuna dikkat çekti. İbaş, dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini elinde bulunduran Türkiye’nin bu üretiminin yüzde 60 seviyelerine düştüğünü de vurguladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz